Πώς να ψήσετε το κατσίκι στη σούβλα το Πάσχα.

Από τον VASILIOS GAVRILIS

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παρακάτω κείμενο απαγορεύεται να το διαβάσουν Γυναίκες γιατί περιέχει Αντρικά μυστικά…….

 

Είπαμε…. ΜΟΝΟ ΑΝΤΡΕΣ!!!


 

Λοιπόν παλληκάρια……

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

Τη Γυναίκα μας και τη Μάνα μας
1 κατσίκι, περίπου 11 – 13 κιλά
1 φλιτζάνι αλατοπίπερο
2 μεταλλικές πιάστρες για σούβλα
Σύρμα & πένσα για το δέσιμο του αρνιού πάνω στη σούβλα
Σπάγκος & χοντρή βελόνα για το ράψιμο του κατσικιού
10 – 13 κιλά κάρβουνο

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ:

1) Λέμε στη γυναίκα μας να μας ξυπνήσει το πρωί για να πάμε στη μάνα μας να ψήσουμε το κατσικάκι.

2) Ελέγχουμε εάν η γυναίκα μας έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μεζεδάκια ώστε να έχουμε κάτι να τρώμε μέχρι να ψηθεί το κατσικάκι.

3) Τηλεφωνούμε στη μάνα μας να δούμε εάν έχει ανάψει τα κάρβουνα και έχει πάρει το κρασί που της είχαμε πει.

4) Απολαμβάνουμε το πρωινό καφεδάκι μας και ανυπομονούμε πότε η γυναίκα μας θα ετοιμάσει τα παιδιά για να φύγουμε τέλος πάντων….

Ουφφφφ άρχισα να κουράζομαι….

5) Επιτέλους μετά από αρκετή ώρα (βρέ Λένααααα ακόμα να τελειώσεις? Μια ώρα σε περιμένω), επιβιβαζόμαστε στο αυτοκίνητο και προσποιούμαστε ότι μας πονάει το κεφάλι, ώστε να οδηγήσει η γυναίκα μας.

Μπίπ – μπίπ – μπίπ – μπιπ

6) Αρχίζουμε τις παρατηρήσεις για τον τρόπο οδήγησης της γυναίκας μας.

Μπίπ – μπίπ – μπίπ – μπιπ

Μην ξεχάσω: Πρέπει να δείχνουμε τσαντισμένοι συνεχώς..

Μπίπ – μπίπ – μπίπ – μπιπ

Τι θόρυβος είναι αυτός? Αααααα ξέχασα να βάλω τη ζώνη..

Που είχαμε μείνει?

Ααααα στην οδήγηση της γυναίκας μας…

7) Όταν φτάσουμε στο σπίτι της μάνας μας, εμφανώς τσαντισμένοι και απευθυνόμενοι στη γυναίκα μας, τι λέμε: Άμα σε ξαναφήσω να οδηγήσεις, να μου τρυπήσεις τη μύτη, τι το πέρασες το αυτοκίνητο, πλυντήριο?

8) Παρ’ όλη τη τσαντίλα μας και σαν τζέντλεμαν που είμαστε, τρέχουμε να ν’ ανοίξουμε τη πόρτα της γυναίκας μας, ή οποία μόλις βγαίνει από το αυτοκίνητο, μπαίνουμε εμείς και της λέμε να ετοιμάσει το αρνί και θα επιστρέψουμε σε 3,1/2 ώρες ΑΚΡΙΒΩΣ, για να φάμε, ούτε λεπτό αργότερα… (Στο ωράριο θα πρέπει να είμαστε τυπικοί)

9) Μόλις γυρίσουμε (διατηρούμε τη τσαντίλα που είχαμε το πρωί), καθόμαστε στο τραπέζι και αρχίζουμε τις παρατηρήσεις για το ψήσιμο (Δεν έχει ψηθεί καλά…. Και άλλα παρόμοια.) Σκοπός της τακτικής αυτής είναι, την επόμενη φορά να προσπαθήσει καλύτερα…..

Ράκος έγινα και αυτό το Πάσχα……

Και μετά…………..

Ξύπνησα.

Χώρια τη πλάκα όμως, παρακάτω θα δείτε πώς να ψήσετε το αρνάκι /κατσικάκι το Πάσχα.  

1) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Πρώτη μας δουλειά να περάσουμε την σούβλα στο αρνί μας. Βάζουμε την σούβλα με φορά από τα πίσω πόδια προς το κεφάλι, μέσα από την κοιλιά, θώρακα λαιμό και το κεφάλι.
2) Το δύσκολο είναι το τρύπημα του κεφαλιού, στο οποίο θα χρειαστείτε βοήθεια, ένας κρατάει το κεφάλι κόντρα και ένας σπρώχνει και περιστρέφει ταυτόχρονα τη σούβλα, μέχρι να τρυπήσει το κρανίο του αρνιού.
3) Ακολουθεί το δέσιμο, αφού πρώτα κάνουμε μια δοκιμή πάνω στο χώρο που θα το ψήσουμε ώστε να προσδιορίσουμε την σωστή θέση πάνω στη σούβλα για το δέσιμο του αρνιού. Ξεκινάμε λοιπόν με τα μπούτια, τα οποία τα πιάνουμε σταυρωτά πάνω στη σούβλα και τα δένουμε με σύρμα. Τη διχάλα που έχει η σούβλα μας, την μπήγουμε στα μπούτια και την σταθεροποιούμε πάνω στη σούβλα με την βίδα που έχει.
4) Κάνουμε άλλα δύο δεσίματα στην σπονδυλική στήλη του αρνιού, ένα χαμηλά στο ύψος της κοιλιάς και άλλο ένα στο ύψος του στήθους. Χρησιμοποιούμε για αυτά τις μεταλλικές πιάστρες (σαν αυτές που χρησιμοποιούμε για στερέωση κονταριού της κεραίας) ή σύρμα, οι πιάστρες όμως είναι πολύ πιο πρακτικές!
5) Τέλος δένουμε σφιχτά με σύρμα το λαιμό του αρνιού.
6) Δοκιμάζουμε την αποτελεσματικότητα του δεσίματος που κάναμε κουνώντας δυνατά πάνω – κάτω τη σούβλα. Το καλό δέσιμο είναι σημαντικό, σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος την ώρα του ψησίματος να γυρίζει η σούβλα αλλά όχι το αρνί!!!
7) Συνεχίζουμε με το αλατοπίπερο. Απλώνουμε πολύ καλά σε όλο το εσωτερικό του αρνιού μας. Από την εσωτερική πλευρά κάνουμε μαχαιριές στα μπούτια και τα ¨χεράκια¨, προσεκτικά όμως να μην τρυπήσουμε εξωτερικά, και πιέζοντας με το δάκτυλο, βάζουμε και εκεί αλατοπίπερο.
8) Ράβουμε την κοιλιά του αρνιού με την κλωστή, με τρόπο τέτοιο ώστε να κλείνει ερμητικά. Σκοπός μας είναι να μην έχουμε τρυπήσει σε κανένα σημείο το αρνί μας (εκτός φυσικά από τα σημεία δεσίματος)…
9)  …και να είναι καλά ραμμένη η κοιλιά, ώστε όπως θα ψήνετε το αρνί, να κρατά στο εσωτερικό του τα υγρά του και να ψήνεται με αυτά. Αυτό βοηθά ώστε να μην υπάρχει το ανεπιθύμητο αίμα στα χοντρά κομμάτια του αρνιού και στα κόκκαλα, να είναι καλοψημένο και ζουμερό.
10) Αλατοπιπερώνουμε και εξωτερικά και ράβουμε την μπόλια πάνω στο αρνί, ώστε να μην φύγει στο ψήσιμο. Η μπόλια κατά τη διάρκεια του ψησίματος λιώνει, λιπαίνει το αρνί εξωτερικά και δεν το αφήνει να ξεραθεί – καεί.
11) ΨΗΣΙΜΟ: Για το ψήσιμο θα χρειαστούμε κάρβουνα περίπου τόσα όσο και το βάρος του αρνιού μας. Ανάβουμε την φωτιά μας τουλάχιστον 1 ώρα πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο και αφού τα κάρβουνα γίνουν τα αφήνουμε αρκετή ώρα να ¨πέσουν¨. Αφού σταχτώσουν, τα απλώνουμε, βάζοντας τα περισσότερα κάτω από τα μπούτια και τα ¨χεράκια¨ και αφήνουμε ελάχιστα κάτω από την κοιλιά.
12) Τοποθετούμε το αρνί μας πάνω στη φωτιά, σε μεγάλη απόσταση από αυτήν (περίπου 40 – 50 cm) και γυρνάμε με το χέρι σε γρήγορη ταχύτητα για 1 ώρα τουλάχιστον ή και περισσότερο, ανάλογα με την ένταση της φωτιάς.
13) Προσέχουμε να μην μας αρπάξει στην αρχή, όπου η φωτιά είναι πιο δυνατή, γι’ αυτό άλλωστε και η γρήγορη ταχύτητα στο γύρισμα. Μετά από την 1 – 1½ ώρα γυρνάμε αργά (μπορούμε να βάλουμε μοτεράκι) και ανάλογα την ένταση της φωτιάς και την πορεία του ψησίματος χαμηλώνουμε την σούβλα.
14) Ο απαιτούμενος χρόνος ψησίματος είναι περίπου 3 με 3½ ώρες. Όταν γίνει, βάζουμε τη σούβλα όρθια πάνω από ένα μεγάλο ταψί, κόβουμε τα σύρματα, ξεβιδώνουμε τις πιάστρες και το αρνάκι μας πέφτει στο ταψί! Είναι έτοιμο για κόψιμο και κατανάλωση!!

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »