Τεχνικός Αμπελουργίας & Οινολογίας

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Αμπελοοινική εκμετάλλευση: Από την βιωματική προσέγγιση στην τεχνική κατάρτιση

iek_openmellon_slider_2

Η ανάπτυξη της αμπελουργίας και της οινολογίας κα­τέχει μια προεξέχουσα θέση στην ιστορία του Ελληνισμού. Το εξαιρετικό εδαφοκλιματικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις άριστες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου και την εμπειρία των Ελλήνων αμπελουργών, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή αμπελουργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που καθόρισε την έννοια των «εκλεκτών τοπικών οί­νων», με τους περίφημους αρχαίους οίνους της Χίου, Θάσου, Θήρας, Σκιώνης και Μένδης (Χαλκιδικής).

frontides_siteΣήμερα, το κρασί παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με τον γεωργικό τομέα αφού μέσα από το προϊόν αυτό ζουν πάνω από 200.000 οικογένειες αμπελουργών, οι οποίοι ασχο­λούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και προσκομίζουν την συγκομιδή τους στα ελληνικά οινοποιεία (έχουν καταγρα­φεί περίπου 900 οινοποιεία στην ελληνική επικράτεια). Η μοντέρνα ελληνική οινοποιία κλείνει τον πρώτο κύκλο της ζωής της, από τις αρχές του ’90 όταν γνώρισε τις πρώτες διεθνείς διακρίσεις, με τους Έλληνες οινοποιούς να αντιμε­τωπίζουν πλέον τεράστιες προκλήσεις, όπου ανάλογα με τις αντιδράσεις τους, θα διαμορφωθεί το νέο οινικό περιβάλλον.

Η παραγωγή σταφυλιού για την οινοποίηση πρέπει να είναι βιώσιμη και η προσφορά της πρώτης ύλης σταθερή. Αυτό απαιτεί σχεδιασμό, με σκοπό την παραγωγή διαφοροποιη­μένων και ανταγωνιστικών κρασιών με άριστη σχέση ποιότητας –  τιμής, ανάλογα με την αγορά που απευθύνονται και με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Οι κρίσι­μες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από την εγκα­τάσταση ενός αμπελώνα αφορούν τόσο στα τεχνικά, όσο και στα οικονομικά θέματα. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν κριτήρια για τη μακροβιότητα, για την ποιότητα και για την αποδοτικότητα του αμπελώνα. Ανάμεσα τους είναι π.χ. η επιλογή της τοποθεσίας φύτευσης, η κατάλληλη προετοι­μασία και η διαμόρφωση του εδάφους, η επιλογή ποικιλί­ας αμπέλου και υποκειμένου, η κατεύθυνση των γραμμών φύτευσης, οι αποστάσεις φύτευσης, το σύστημα διαμόρφω­σης κ.λπ. Τα προβλήματα είναι σε έξαρση και στους νέους αμπελώνες δυναμικών περιοχών (που γερνούν πρόωρα) με αποτέλεσμα, παρά τις υπερλιπάνσεις, να μην επιτυγχάνο­νται ομοιόμορφοι χρωματισμοί και ωρίμανση, υψηλοί σακχαρικοί τίτλοι κ.ά.

Οι  αμπελουργοί και οι οινοποιοί θα πρέπει να επενδύουν όχι μόνο οε εξοπλισμό, αλλά και σε γνώσεις, για να βεβαιώσουν την ποιότητα του προϊόντος και να το διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα.

kozani_siteΤην ίδια στιγμή, ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του ελλη­νικού κρασιού θεωρούνται οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, με δυνατότητες παραγωγής διακεκριμένων και αξιόλογων κρασιών που αναγνωρίζονται από πολλούς ειδικούς, ως άξια προσοχής και εκτίμησης. Αυτό επιβεβαιώνεται από τo πλήθος των σύγχρονων ελληνικών κρασιών, που διακρίνονται από οινοκριτικούς και διαμορφω­τές γνώμης διεθνούς αποδοχής, αλλά και από τις διεθνείς διακρίσεις και τα βραβεία που τους απονέ­μουν κορυφαίοι διεθνείς οινικοί φορείς. Ελάχιστες ποικιλίες όμως έχουν μελετηθεί σε βάθος και πολ­λοί οινοποιοί δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες ίων περισσότερων γηγενών ποικιλιών και τις βέλτιστες μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης

Στο σημερινό, έντονα ανταγωνιστικό αμπελοοινικό περιβάλλον, ο σχεδιασμός και κατόπιν η δια­χείριση ενός αμπελώνα έχουν υψηλές απαιτήσεις πληροφορίας, για την απόκτηση της οποίας είναι απαραίτητη η μετάβαση από το βιωματικό μοντέλο διαχείρισης, στην ενημέρωση και συνεχή εκπαί­δευση και κατάρτιση των μελών και των στελε­χών του κλάδου. Οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί θα πρέπει να επενδύσουν όχι μόνο σε εξοπλισμό, όπως έκαναν τις περασμένες δεκαετίες, αλλά και σε γνώσεις, για να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος και να το διατηρήσουν σε υψηλά επί­πεδα. Όλοι οι σταθμοί της διαδρομής του κρασιού, από την επιλογή της ποικιλίας και της τοποθεσίας καλλιέργειας, μέχρι και τη δημιουργία του κρασιού, αλλά και την εμφιάλωση, τη φύλαξη και τη συντήρηση, θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ειδικούς επιστήμονες, τους οινολόγους και τους τε­χνικούς οινολογίας.

mpoukalokipos_siteΟ οινολόγος ο οποίος είναι ειδικός σε ότι έχει να κάνει με την παραγωγή του κρασιού, την καλλιέργεια γεια του αμπελιού, την έρευνα πάνω στα δύο προηγούμενα, το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις κρασιού, απαιτεί σπουδές 4-5 χρόνων πάνω στην οινολογία, την αμπελουργία ή και το μάρκετινγκ. Ο τεχνικός οινολογίας και αμπελουργίας μπορεί να εργαστεί σε οινοποιείο (caviste n cellar hand) επικουρώ­ντας τον οινολόγο και με την εμπειρία να εξελιχθεί σαν maitre de chal ή cellar master. Μπορεί επί­σης να εργαστεί και στο αμπέλι ή να διαχειριστεί την προσωπική του αμπελοοινική εκμετάλλευση κάνοντας όλες τις απαραίτητες εργασίες (ouvrier viticole ή vineyard worker).

iek_openmellon_slider_3

 Το Ι.ΙΕΚ Open Mellon (www.iekopenmellon.gr), το 10 αγροτικό ΙΕΚ στην Ελλάδα, υλοποιεί την ειδικότητα του τεχνικού οινολογίας και αμπελουργίας με σπουδές 2 χρόνων, με στόχο την εξειδικευμένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση εξασφαλίζοντας γρήγορη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Η αξιοποίηση της γνώσης των ειδικών επιστημό­νων στην πρωτογενή παραγωγή, θα μπορούσαν να ανεβάσουν το ελληνικό κρασί σε επίπεδο εικόνας και ποιότητας και να δημιουργήσουν τις προϋπο­θέσεις για την άνθηση ενός τόσο σημαντικού και δημοφιλούς τομέα της οικονομίας στη χώρα μας.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Ι. Ι.Ε.Κ. Open Mellon

loading map - please wait...

Ι. Ι.Ε.Κ. Open Mellon 39.632837, 22.419244 Αλ. Παναγούλη 73 Λάρισα ΤΚ 41222

Διεύθυνση: Αλ. Παναγούλη 73,
T.K. 41223
Λάρισα – Θεσσαλία
Τηλέφωνο: 2410 55 13 20
Fax: 2410 55 13 21

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »