1ο Athens Rum Festival, 6 και 7 Νοεμβρίου 2016

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Μερικοί έχουν στο μυαλό τους το ρούμι ως ένα καλοκαιρινό ποτό, ενώ αρκετοί το γνωρίζουν κυρίως μέσα από τα παγωμένα Daiquiris και Mojitos. Στην πραγματικότητα, το γνωστό απόσταγμα είναι πολλά περισσότερα… Ξεκίνησε τον 17 αιώνα ως “μικρός συνέταιρος” στη βιομηχανία της ζάχαρης στην Καραϊβική και σήμερα είναι ένα από τα πρώτα σε παγκόσμια κατανάλωση αποστάγματα. Για να φτάσει ως εδώ, πέρασε από πολλές φουρτουνιασμένες θάλασσες: από νόμισμα για την πληρωμή των σκλάβων, δυναμωτικό για τους Άγγλους ναυτικούς και alter ego πειρατών, έγινε πηγή έμπνευσης για συγγραφείς και καλλιτέχνες και η καλύτερη συντροφιά της αριστοκρατίας.

Μπορείτε να γνωρίσετε το Ρούμι στο  1ο Φεστιβάλ ρουμιού Αθήνας που διοργανώνεται από το εμβληματικό ρούμι μπαρ  Baba Au Rum (World’s 50 Βest Bars 2013 & 2016)  – ποιος άλλος άραγε γνωρίζει καλύτερα το ρούμι στην Ελλάδα?- και την εταιρεία Conf Expo Ltd, με μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

1st ATHENS RUM FESTIVAL (ARF 16), Sunday 6th & Monday 7th November 2016- Zappeion Megaron, ATHENS Down Town

Περιλαμβάνει έκθεση προϊόντων που αφορούν στο ρούμι και σε παρελκόμενα ή συγγενικά προϊόντα. Συμμετέχουν σχεδόν όλες οι εταιρείες ρουμιού που αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα καθώς και κάποιες από το εξωτερικό.  Επίσης θα υπάρχουν επιμορφωτικά σεμινάρια, masterclasses και γευστικές δοκιμές – tastings από σημαντικούς ανθρώπους του χώρου  από την χώρα μας και το εξωτερικό.

Σημαντικά είναι τα ονόματα των Martin και Rebecca Cate, ιδρυτών του σημαντικότερου tiki bar των ΗΠΑ σήμερα, του περίφημου Smuggler’s Cove, μόνιμα στην λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου. (World’s 50 best bars). www.facebook.com/athensrumfestival/

Θα παρουσιάσουν το νέο τους βιβλίο σχετικά με την ιστορία και το μέλλον της Tiki Cocktail Culture, ενός από τα μεγαλύτερα POP κινήματα της Αμερικής του 20ου αιώνα. To κοινό θα μπορεί να προμηθευτεί το βιβλίο για πρώτη φορά και αποκλειστικά μέσα από το festival στην Ελλάδα από τον ίδιο τον συγγραφέα και να τον ρωτήσει οτιδήποτε. Το βιβλίο αποτελεί ήδη παγκόσμιο γεγονός στην μπαρ βιομηχανία.

Επίσης του Peter Holland, σπουδαίου διεθνούς rum blogger (thefloatingrumshack.com), του Michael Landart ( Maria Loca rum bar, Paris), του Agricole Rhum Tour Club, που συμπεριλαμβάνει την Αθήνα για πρώτη φορά στην λίστα με τις πόλεις που επισκέπτεται, αλλά και των σπουδαίων δικών μας ανθρώπων του ρουμιού όπως του Θάνου Προυναρού (International Rum Experts) και της ομάδας του Baba Au Rum, του Μιχάλη Μένεγου, του Νίκου Αρβανίτη και άλλων.

Θα δοκιμάσουμε επίσης συνδυασμούς ρουμιού με σοκολάτα , θα μιλήσουμε για ρούμι μπαρ του εξωτερικού, συγκριτικές γευσιγνωσίες, την ιστορία του, αλλά και το πώς παρασκευάζεται το αγαπημένο μας απόσταγμα. Και φυσικά θα γευτούμε πολλά διαφορετικά είδη και στυλ ρουμιού από χώρες όλου του κόσμου αλλά και θα μάθουμε πως παρασκευάζονται τα δημοφιλέστερα cocktails με ρούμι όπως τα daiquiri, mojito, el predsidente κ.α. Κόστος εισιτηρίου 18 ευρώ με την δυνατότητα 6 διαφορετικών γευσιγνωσιών ρουμιού.

Ζήστε την μοναδική γιορτή ρουμιού στην Αθήνα!!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε: BabaAuRum – Confexpo Ltd: info@athensrumfestival.com, www.athensrumfestival.com


stamp

Χαρακτηριστικό γραμματόσημο με φυτεία ζαχαροκάλαμου

Το ρούμι στην ιστορία… 

Με το πέρασμα του χρόνου, το ρούμι έκανε άλματα στην ποιότητα και από βαρύ και καυστικό αλκοόλ που ήταν κάποτε, εξελίχθηκε σε ένα εκλεπτυσμένο, συναρπαστικό απόσταγμα. Η συνέχεια ήρθε αβίαστα, έδωσε ιδέες στους bartenders και αποτέλεσε τη βάση για τα πιο διάσημα cocktails, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σήμερα, διανύει την καλύτερη περίοδο του, με μια ανανεωμένη γκάμα, που εμπεριέχει από λευκά μέχρι super premium ρούμια παλαίωσης. Αυτή η ποικιλία σε στυλ το έχει καθιερώσει ως περιζήτητο πεδίο γευστικής εξερεύνησης.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

hemingway

Αυτόγραφο του Ernest Hemingway στο La Bodeguita del Medio στην Αβάνα

Το ρούμι κουβαλάει πολλά χρόνια ιστορίας στην πλάτη του. Η πρώτη αναφορά γίνεται το 1493, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος μετέφερε με τα πλοία του φυτά ζαχαροκάλαμου, από τα Κανάρια νησιά στην Αϊτή και στον Άγιο Δομίνικο, για να τα μεταφυτεύσει. Επίσημα, οι πρώτες γραμμές για την παραγωγή του γράφονται το 1647, όταν ο Άγγλος Richard Ligon έφτασε στα Μπαρμπέιντος εφοδιασμένος επίσης με ζαχαροκάλαμο, με σκοπό την καλλιέργεια, για την παραγωγή της ζάχαρης. Καθώς οι Άγγλοι άποικοι ενδιαφέρονταν για την εκμετάλλευση της ζάχαρης, οι ντόπιοι- σκλάβοι, που καλλιεργούσαν τις φυτείες, χρησιμοποίησαν τα παραπροϊόντα του ζαχαροκάλαμου για να παράγουν, με ζύμωση και απόσταξη, ένα ποτό γνωστό τότε ως Kill Devil. Σύντομα, το δυνατό ποτό (το μελλοντικό ρούμι) έγινε μέρος της ζωής τους. Οι Άγγλοι ναυτικοί το αγάπησαν και στις μεγάλες τους επιχειρήσεις το είχαν ως δυναμωτικό-ελιξίριο.

Το 1795, μετά από προτροπή του ναύαρχου Edward Vernon, πρόσθεσαν στο ποτό ζάχαρη και χυμό κίτρου, δημιουργώντας εν αγνοία τους το “grog”, το πρώτο cocktail με ρούμι. Όπως αποδείχτηκε, τα συστατικά του cocktail βοήθησαν στη μείωση των κρουσμάτων ασθενειών από έλλειψη βιταμινών και ίσως συνετέλεσε μεταξύ άλλων στο να νικήσουν οι Άγγλοι το 1805 στο Ακρωτήριο Τραφάλγκαρ, το γαλλικό και το ισπανικό ναυτικό. Εξίσου δυνατή επίδραση είχε στους σκλάβους των φυτειών, που το κατανάλωναν για να αντιμετωπίζουν τις κακουχίες και πολλές φορές αμείβονταν με αυτό για να κάνουν περισσότερες, δύσκολες δουλειές. Αναμφισβήτητα, όμως, το ρούμι είναι συνδεδεμένο περισσότερο με τους πειρατές στη συνείδησή μας. Είναι το αλκοόλ που ενσάρκωσε τη φιλοσοφία τους και έγινε λάβαρο στις πειρατικές τους επιχειρήσεις.

Το ιστορικό μπαρ της Αβάνας La Bodeguita del Medio

Το ιστορικό μπαρ της Αβάνας La Bodeguita del Medio

Εκείνα τα χρόνια, το ρούμι ήταν ιδιαίτερα σκληρό και βαρύ. Η εξέλιξη προς την κατεύθυνση της υψηλής ποιότητας ξεκίνησε αρκετά αργότερα, το 1862, όταν ο Ισπανός μετανάστης Don Facundo Bacardi αγόρασε ένα αποστακτήριο στο Σαντιάγκο της Κούβας και παρήγαγε ένα καινούριο ρούμι, ελαφρύ, μαλακό, με ντελικάτα αρώματα και γεύση. Έτσι, ξεκίνησε μια νέα εποχή για το ρούμι, που το έφερε θεαματικά στο προσκήνιο. Από τις θάλασσες, τα αμπάρια, τα πεδία των μαχών και τα καταγώγια, πέρασε στα σαλόνια και στα ποτήρια των αριστοκρατών, των διανοούμενων και των διασήμων… Από τους πιο θερμούς και γνωστούς οπαδούς του ήταν ο συγγραφέας Ernest Hemingway -και μάλιστα προς τιμήν του δημιουργήθηκε το Papa Doble, μια παραλλαγή του Daiquiri με διπλή δόση ρούμι.

Οι bartenders εμπνεύστηκαν σε μεγάλο βαθμό από αυτό και με τις συνταγές τους συνέβαλαν στη διάδοσή του σε όλα τα μπαρ του κόσμου. Είναι αλήθεια ότι ο κατάλογος των κλασικών πλέον cocktails, με πρωταγωνιστή το ρούμι, είναι πολύ μεγάλος, αρκεί να αναφέρουμε το Mai Tai και το Zombie.
sokolataΣήμερα, βρίσκεται πια στην premium εποχή του, με παλαιωμένες ετικέτες, που το κάνουν να “κοιτάει” στα ίσα το ουίσκι και το κονιάκ. Σοβαρό και ανανεωμένο, αποτελεί ισχυρή πρόταση για χειμωνιάτικες βραδιές, με ταιριαστή παρέα πούρο και σοκολάτα ή για straight καταναλώσεις στη μπάρα.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »