Αηδάνι

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Το Αηδάνι είναι μια αρχαία λευκή αλλά και κόκκινη ποικιλία της Ιωνίας (προέρχεται από την “εδάνη άμπελο” που αναφέρεται από τον Ησύχιο, τον 5ο αιώνα μ.Χ.).

Σήμερα καλλιεργείται στις Κυκλάδες, στην Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη, αλλά και στην Κρήτη. Σποραδικά καλλιεργείται σε μικρές εκτάσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Χρησιμοποιείται αρκετά για τη βελτίωση άλλων κρασιών (Αθήρι, Ασύρτικο).

Είναι μια ποικιλία μέτρια, ζωηρή, παραγωγική, πολύ ανθεκτική στις ασθένειες και τη ξηρασία. Τα σταφύλια της είναι μεγάλα, με τσαμπί μεγάλο και πυκνόρωγο, με φλούδα σκουροκόκκινη. Φύεται συνήθως σε περιοχές με σχετικό υψόμετρο.

Το κρασί που συνήθως παρασκευάζεται από την ποικιλία έχει μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μέτρια οξύτητα, και διακρίνεται για τα αρώματα λουλουδιών.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »