Ασφόδελος 2013 – Κτήμα Φοίβος

Από τον VASILIOS GAVRILIS

asphodelusΟ Ασφόδελος είναι ένα σπουδαίο φυτό που ανθίζει Φεβρουάριο και Μάρτιο και δίνει μεγάλες ποσότητες γύρη και νέκταρ. Οι μέλισσες το επισκέπτονται με μεγάλη λαιμαργία, και γεμίζουν την γούσα τους με μπόλικο νέκταρ. Επειδή μέσα στα αμπελοτόπια του κτήματος Φοίβου υπάρχουν πολλά από αυτά τα φυτά, έτσι λοιπόν ο οινοποιός Θόδωρος Ορκόπουλος πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, έδωσε αυτή την ονομασία σε ένα από τα καμάρια του, τον “Ασφόδελο”. Εάν κρίνω από το συνολικό αποτέλεσμα του ομώνυμου κρασιού του, πρέπει να είναι και καλός δικηγόρος.
Ο κύριος λόγος που επέλεξα να δοκιμάσω αυτό το κρασί, ήταν οι σπάνιες ποικιλίες που το αποτελούν. Μοσχατέλλα, τσαούσι και βοστιλίδι είναι οι ηθικοί αυτουργοί της ετικέτας αυτής.
Οπτικά είναι λεμονοκίτρινο το οποίο στη αρχή με φόβισε λίγο αλλά μόλις το έβαλα στη μύτη, άρχισε το πάρτι των αρωμάτων να με καθησυχάζει.

0007

Τα ροδάκινα, αχλάδια, πεπόνια πηγαίνανε και ερχόντουσαν. Τριαντάφυλλο, μέλι, και χαμομήλι συμπλήρωναν όλη την πανδαισία αρωμάτων αυτού του ημίξηρου λευκού κεφαλλονίτη.

asfodelos2013
Ανυπομονούσα να το δοκιμάσω αλλά η νοητή φωνή του δασκάλου μου Δημήτρη Χατζηνικολάου μου έλεγε, “Βασίλη, κάνε υπομονή….” Έτσι λοιπόν ακολουθώντας όλη τη κανονική διαδικασία, έφτασε η ώρα… Στο στόμα είναι πλούσιο, φρουτώδες με δροσιστική οξύτητα. Οι λάτρεις του ελαφρού γλυκού κρασιού, θα βρουν τον μάστορα τους. Επειδή δεν έχω δοκιμάσει στο παρελθόν κρασιά με αυτές τις ποικιλίες, δεν μπορώ να έχω γνώμη εάν τις αντιπροσωπεύει καλά ή όχι..

Συνοδεύει άριστα λευκά κρέατα, θαλασσινά, ψάρια, τυριά και φρούτα.

Μην το χάσετε. (Εάν το βρείτε!!)

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »