Αθήρι

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Το Αθήρι είναι μια Αιγιοπελαγίτικη ποικιλία, που καλλιεργείται κυρίως στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, αλλά και σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα (Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Χαλκιδική

Είναι ποικιλία πρώιμης ωρίμανσης, με σταφύλια μετρίου μεγέθους και πυκνότητας ραγών, με κιτρινοπράσινη λεπτή φλούδα, με χυμώδη σάρκα και ελαφρό αλλά χαρακτηριστικό άρωμα. Σήμερα το Αθήρι θεωρείται μία από τις καλλίτερες λευκές ελληνικές ποικιλίες. Απαιτείται όμως προσοχή στην ημερομηνία του τρύγου γιατί όταν ξεπεραστεί ο βαθμός ωριμότητας των σταφυλιών μειώνονται σημαντικά τα οξέα τους.

Το Αθήρι δίνει κυρίως λευκά και ξηρά κρασιά, με υψηλή σχετικά περιεκτικότητα σε αλκοόλη, λευκοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες και διακριτικό ευχάριστο λεπτό φρουτώδες άρωμα, γεύση απαλή, γεμάτη, δροσερή και ισορροπημένη. Δίνει επίσης γλυκά, καθώς και αφρώδη κρασιά, χρησιμοποιείται δε πολλές φορές σε συνδυασμό με το Ασύρτικο και το λευκό Αηδάνι. Το Αθήρι συμμετέχει σε πολλά κρασιά Ο.Π.Α.Π., αλλά και σε επιτραπέζια.

Συνδυάζεται με οστρακοειδή, θαλασσινά, ψάρια στη σχάρα, ελαφρά τυριά, φρούτα. Σερβίρεται στους 10-12 °C.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »