Άβδηρος Ροζέ 2014 – Κτήμα Βουρβουκέλη

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Στη Θράκη νότια του νομού Ξάνθης, δίπλα στο θρακικό πέλαγος, βρίσκονται τα Άβδηρα. Τα Άβδηρα ήταν πατρίδα του Δημόκριτου ιδρυτή της ατομικής θεωρίας. Εκεί θέλησε ο Νίκος και η Φλώρα Βουρβουκέλη, να αναβιώσουν κάποιους από τους αμπελώνες που στην αρχαιότητα τροφοδοτούσε η περιοχή το βυζάντιο με τον περίφημο «Παμίτι Οίνο». Έτσι λοιπόν η οικογένεια Βουρβουκέλη με βοηθό το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, ανέπτυξε την βιολογική αμπελοκαλλιέργεια και δικαιολογημένα καμαρώνει για ένα από τα πολλά κρασιά τους και ιδιαίτερα για το ροζέ κρασί με το όνομα «Άβδηρος Ροζέ». Συγκεκριμένα δοκίμασα τον «Άβδηρο Ροζέ του 2014» και εντυπωσιάστηκα. Πρόκειται για ένα ημίξηρο ροζέ κρασί το οποίο είναι αποτέλεσμα μίγματος, της ποικιλίας Παμίτι και του φημισμένου Syrah.

Πως θα μπορέσω με γραπτό λόγο να σας εξηγήσω όλη αυτή την μαγεία που συνάντησαν οι αισθήσεις μου. Θα προσπαθήσω όμως γιατί χώρια από τα φημισμένα και αξιέπαινα οινοποιεία της Ελλάδας, υπάρχουν  και οινοποιοί με απίστευτο μεράκι και οφείλω να τους τιμήσω.

Βλέποντας τον «Άβδηρο» στο ποτήρι, ξεχωρίζεις το ροδί χρώμα που αν το προσέξεις καλύτερα, ξεπετάγονται μοβ ανταύγειες.

0025
Και αρχίζει η αρωματική – γευστική ποίηση……

avdiros

Στη μύτη, έρχονται αρώματα ροδιού, φράουλας, βύσσινου και κεράσι. Μέσα σε όλα αυτά και προς το τέλος, εμφανίζεται η καραμέλα η οποία συμπληρώνει τον πίνακα. Στο στόμα είναι πλούσιο, βελούδινο με λιγοστές τανίνες οι οποίες παίζουν κρυφτό και κάνουν το σύνολο πολύπλοκο. Η φράουλα κυριαρχεί και ακολουθεί το ρόδι και το βύσσινο τα οποία συμπληρώνουν μια γλυκιά επίγευση προς το τέλος.
Αφήνω όπως πάντα για το τέλος του συνδυασμούς με φαγητά γιατί, για να απολάυσετε τον «Άβδηρο» θα χρειαστείτε ελαφριά γεύματα και δροσερές σαλάτες.

Όπου το βρείτε, δοκιμάστε το και σίγουρα θα με θυμηθείτε.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »