Φτιάξτε μια κάβα στο σπίτι σας (Υγρασία)

Από τον VASILIOS GAVRILIS

1qΗ υγρασία είναι ο δεύτερος βασικός παράγοντας που επηρεάζει την παλαίωση των κρασιών. Το ποσοστό της υγρασίας του χώρου επιδρά στην λειτουργία του φελλού.

Ο φελλός για να διατηρεί την ελαστικότητα του και να σφραγίζει αποτελεσματικά το κρασί πρέπει να έχει μια υγρασία γύρω στο 70 – 75%. Αν ο χώρος έχει υγρασία κάτω από 70% τότε ο φελλός, σιγά – σιγά, ξηραίνεται με αποτέλεσμα να χάνει την ελαστικότητα του οπότε αρχίζουν διαροές και περνάει αέρας στο εσωτερικό της φιάλης. Αντίθετα ένα πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας (πάνω από 85%) ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα άσχημων οσμών και να καταστρέψει σταδιακά το φελλό αλλά και άλλα ξύλινα αντικείμενα και φυσικά υπάρχει πρόβλημα με την καταστροφή των ετικετών. Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την υγρασία σε μια κάβα υπάρχουν διάφοροι τρόποι φυσικοί και τεχνολογικοί. Η πιο αποτελεσματική, αλλά και η πλέον ακριβή, λύση είναι ο συνδιασμός κλιματισμού με υγραντήρα. 2qΟ συνδιασμός αυτός μπορεί να εγγυηθεί ότι θα διατηρείται σταθερή τόσο η θερμοκρασία όσο και η υγρασία του χώρου. Αν το κόστος όμως, είναι ένα … θέμα τότε πρέπει να καταφύγουμε σε φυσικές – και άρα λιγότερο ακριβές – λύσεις. Τα υπόγεια, όπως είδαμε παραπάνω, είναι μια καλή λύση για χαμηλή θερμοκρασία και υψηλή υγρασία. Όμως σε αυτη την περίπτωση πρέπει να εξασφαλιστεί ή καλή κυκλοφορία του αέρα ή εξαεριστήρες καθώς επίσης το ότι το έδαφος τους πρέπει να είναι χώμα και χαλίκι ώστε να μην συσωρεύεται η υγρασία και αναπτύσονται μούχλες και διάφοροι άλλοι οργανισμοί. Στην περίπτωση που ο χώρος διατηρεί χαμηλή υγρασία, μια άπλή λύση είναι η τοποθέτηση κουβάδων με νερό και η περιοδική ανανέωση τους. Επίσης μια φτηνή λύση που μπορεί να λειτουργήσει σαν “κάβα” είναι ένα παλίο ψυγείο του οποίου θα “πειράξουμε” τον θερμοστάτη να ελέγχει τους 16 – 18°C. Αν το ψυγείο ελέγψει και υγρασία τότε είμαστε τέλεια. Αν όχι, τότε πρέπει να την ελέγχουμε και να τοποθετούμε περιοδικά κάποιο μπωλ με νερό.

qw

Cellar bottles

4116_Lower_cellar_1

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »