Φτιάξτε μια κάβα στο σπίτι σας (Θερμοκρασία)

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Μια κάβα κρασιών στο σπίτι!

1Nα μπορείς στην κάθε περίσταση να επιλέγεις το κατάλληλο κρασί το οποίο εσύ παλαιώνεις! Να γνωρίζεις και να επιλέγεις κρασιά για την κάβα σου. Ακούγεται δύσκολο; πολύπλοκο;

Μην αγχώνεστε. Εδώ θα δούμε βήμα – βήμα την δημιουργία μια κάβας στο σπίτι, την πλήρωση της με φιάλες καθώς και την οργάνωση, ταξινόμηση αλλά και την συνεχή ανανέωση της.

Αποθηκεύοντας σωστά το κρασί

Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι το κρασί είναι ένα προϊόν που μπορεί – και πρέπει – να αποθηκεύεται. Υπάρχουν κρασιά τα οποία είναι φτιαγμένα wine-cellar_2284906bμε τέτοιο τρόπο ώστε να χρειάζονται μακροχρόνια αποθήκευση πριν ανοιχτούν και τα απολαύσουμε και υπάρχουν άλλα που ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι αρκετά περιορισμένος. Και στις δυο κατηγορίες όμως ο ρόλος της σωστής αποθήκευσης – συντήρησης είναι σημαντικότατος ώστε στο τέλος να απολαύσουμε πραγματικά το περιεχόμενο της φιάλης στην ποιότητα που μας παραδίδει ο παραγωγός της.

Η ωρίμαση του κρασιού αρχίζει στο βαρέλι, παλαιώνεται όμως πάντα στο απαλλαγμένο οξυγόνου περιβάλλον της φιάλης. Μόνο σε αυτό το περιβάλλον το κρασί μπορεί να διατηρηθεί για το μέγιστο του χρόνου που μπορεί να αντέξει.

large_138-0197Αν ο πρώτος παράγοντας που καθορίζει την ικανότητα για παλαίωση καθώς και την διατηρηση ενός κρασιού είναι το ίδιο το κρασί, ένας δεύτερος βασικότατος παράγοντας είναι ο χώρος στον οποίο το κρασί θα αποθηκευτεί. Εδώ και αιώνες τα κρασιά παλαίωσης οδηγούν τους επαγγελματίες του κρασιού – οι οποίοι επενδύουν στην ποιοτική τους βελτίωση από την μακρόχρονη παλαίωση – αλλά και τους εραστές του καλού κρασιού να βρίσκουν ή και να δημιουργούν χώρους με τις κατάλληλες προδιαγραφές για να αποθηκεύονται με τον καλύτερο τρόπο τα κρασιά τους. Τους χώρους αυτούς συνήθως τους ονομάζουμε “κάβες” κρασιών, λέξη με καταγωγή της στην Ιταλία και στους ομώνυμους υπόγειους χώρους αποθήκευσης των κρασιών, ή ακόμα και κελάρια – προερχόμενη από τη λατινική Callarium που ήταν χώρος αποθήκευσης φιαλών διαφόρων εσοδειών.

Οι κάβες, λοιπόν, αρχικά ήταν υπόγεια τα οποία ήταν οιιφυσικά σκοτεινοί, δροσεροί και υγροί χώροι όλο το χρόνο και άρα ιδανικοί για παλαίωση των κρασιών. Εκεί που τέτοιοι χώροι δεν μπορούσαν να υπάρχουν φυσικά, αυτοί δημιουργούνταν τεχνητά έως ότου να φτάσουμε στο σήμερα όπου υπάρχουν ειδικές κάβες – ψυγεία που μπορούν να συντηρούν ιδανικά τα κρασιά. Ας δούμε όμως, πριν προχωρήσουμε παρακάτω, ποιές είναι οι συνθήκες που πρέπει να πληροί ένας χώρος ώστε να είναι ικανός για την φύλαξη των κρασιών.

Θερμοκρασία

uyyΗ θερμοκρασία αποτελεί σαφέστατα τον βασικότερο παράγοντα που επηρεάζει την παλαίωση των κρασιών. Δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η απόλυτη τιμή της θερμοκρασίας όσο η σταθερότητα μέσα στο χρόνο της θερμοκρασίας του χώρου. Η ιδανική θερμοκρασία μακράς παλαίωσης των κρασιών είναι 14 – 16°C σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Η θερμοκρασία αυτή διασφαλίζει την αργή και σταθερή εξέλιξη του κρασιού (άρωμα, χρώμα, τανίνες, γευστική ισορροπία) μέχρι αυτό να φτάσει στο οργανοληπτικό του “απόγειο”. Τα ιδανικά αυτά αποτελέσματα τα έχουμε μόνο αν η θερμοκρασία παραμένει σταθερή μέσα στον χρόνο. Αν υπάρχουν σημαντικές θερμοκρασιακές μεταβολές και ιδιαίτερα αν αυτές είναι απότομες και συχνές τότε το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Αν δεν μπορούμε να πετύχουμε στον χώρο μας το ιδανικό τότε ας εξασφαλίσουμε σταθερότητα. Δηλαδή ας έχουμε 20 ή 22°C με διακύμανση ± 1°C για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Είναι απείρως καλύτερα από το να έχουμε π.χ. το μεσημέρι 20°C, το βράδυ 12°C, το καλοκαίρι 28°C και τον χειμώνα 15°C. Η διακύμανση αυτή θα assκαταστρέψει σταδιακά το κρασί μας. Αυτό συμβαίνει εξ’ αιτίας του λεγόμενου “φαινομένου της αντλίας”. Ο διαφορετικός, δηλαδή, συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας που έχει το γυαλί και ο φελλός δημιουργεί κανάλια στην επαφή γυαλιού – φελλού από την αλλαγή της θερμοκρασίας και έτσι, όπως η αντλία, απορροφά αέρα στο εσωτερικό της φιάλης. Η υψηλότερη σταθερή θερμοκρασία δεν θα καταστρέψει το κρασί απλά θα επιταχύνει την ωρίμανση του φέρνοντας το στο στάδιο κατανάλωσης πιο γρήγορα.

xccΑπό τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως όταν θα αποφασίσουμε να φτιάξουμε ένα χώρο για κάβα κρασιών πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα όλες τις παραμέτρους που θα εξασφαλίσουν σταθερότητα στην θερμοκρασία. Πολύ καλές μονώσεις όπου μπορεί να υπάρξει απώλεια ή αύξηση της θερμοκρασίας, προσανατολισμός βόρειος και σίγουρα αποφυγή έκθεσης του χώρου σε πηγές θερμότητας (ήλιο, καυστήρες, καλοριφέρ, κουζίνες κ.λπ.) ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….

Basement-wine-cellar-designs-108

3

custom-wine-cabinets-contemporary-cellar

deluxe-design-set-of-chair-and-table-wine-cellar

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »