ΑΦΡΩΔΕΙΣ ΟΙΝΟΙ (Όταν η Σαμπάνια δεν κοστίζει ακριβά).

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι πλέον συνυφασμένες με το άνοιγμα μιας φιάλης πολύτιμου καμπανίτη. Μπορεί οι γαλλικές επιλογές να κατέχουν τα σκήπτρα στην κατηγορία των αφρωδών οίνων, όμως η Ελλάδα έχει πλέον μπει δυναμικά παρουσιάζοντας καλές ετικέτες.

Από τους πρώτους που ενδιαφέρθηκαν για την παραγωγή αφρωδών κρασιών ήταν η Cair Ρόδος. Έπειτα από κάποια χρόνια πειραματισμών κυκλοφόρησε η πρώτη ελληνική «σαμπάνια» Cair, που έχει καταγραφεί στο ελληνικό υποσυνείδητο. 

Το 1972 ο Πρωτοπόρος Συνεταιρισμός Αμυνταίου κυκλοφόρησε το αφρώδες ροζέ από ξινόμαυρο που χαρακτηρίστηκε Champagne-Glass1αμέσως ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας). Είναι το μοναδικό ελληνικό ροζέ ΟΠΑΠ και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα της αγοράς, με αρκετά βραβεία. Το 1974 ο Συνεταιρισμός της Ζίτσας στην Ήπειρο, που δουλεύει επί χρόνια την ντόπια ποικιλία ντεμπίνα, εμφιαλώνει το κλασικό ημιαφρώδες «Ζίτσα» που κυκλοφορεί μέχρι σήμερα. Διαθέτει το Poeme (σε brut και demi sec εκδοχές) πάντα από ντεμπίνα, ενώ από τον ίδιο οινοποιό προτείνεται και το δυσεύρετο ροζέ Άννα Μαρία από syrah και βλάχικο. Μάλιστα, ο παραγωγός οινοποιεί εδώ και πέντε χρόνια με την κλασική μέθοδο σαμπάνιας. Από ντεμπίνα είναι και το αφρώδες Floara di Munte, η τελευταία κυκλοφορία της Κατώγι-Στροφιλιά.

Στο μεταξύ η Emery παράγει αφρώδη κρασιά από αθήρι στη Ρόδο, ενώ τελευταία ο Τσέλεπος και ο Σπυρόπουλος από την Πελοπόννησο ποντάρουν στην οξύτητα και τα αρώματα του μοσχοφίλερου για την παραγωγή αφρωδών. Η Αττική μπαίνει δυναμικά, με το Κτήμα Σαμπάνη να παράγει αφρώδες από μοσχοφίλερο, ενώ το Κτήμα Εϋχαρις, κυκλοφόρησε το «Εύα», στην αρχή από μοσχοφίλερο, τώρα πια από chardonnay με την μέθοδο champanoige και αργότερα το Εύα ροζέ από αγιωρίτικο-syrah.

Ως απεριτίφ ανοίγουν την όρεξη. Στην αρχή του γεύματος σαμπάνιες και ξηρά αφρώδη θα συνοδεύουν τα ορεκτικά, εκτός από τα πολύ πικάντικα και πολύ λιπαρά που μπορούν να εξουδετερώσουν εύκολα τα λεπτά αρώματά τους. Εάν συνεχίσετε με αφρώδη κρασιά σε όλη τη διάρκεια του γεύματος, να έχετε υπόψη ότι ιδανικοί συνδυασμοί για τις φυσαλίδες είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, οι σαλάτες και γενικά τα ελαφριά πιάτα.

Οι σαμπάνιες και τα αφρώδη είναι και ιδανικά επιδόρπια γιατί λόγω της οξύτητάς τους απομακρύνουν από τον ουρανίσκο τη λιπαρότητα των τροφών και τον προετοιμάζουν για καινούργιες γεύσεις. Θα συνοδεύσουν φρούτα και ελαφριές τάρτες, ενώ τα demi sec αντέχουν και σε κάπως πιο έντονα γλυκά. Τα ροζέ αφρώδη με τα έντονα αρώματά τους ταιριάζουν πολύ με φράουλες, ζαχαρωμένα φρούτα και μους φρούτων.

Οι σαμπάνιες, όπως και τα περισσότερα αφρώδη κρασιά, σερβιρισμένα σε flute ποτήρι θα αναδείξει τα αρώματά τους, μπορούν άνετα να προσφερθούν χωρίς συνοδεία φαγητού. ταιριάζουν πολύ με καναπεδάκια, πράσινες ελιές, σούσι και finger food.

Τα αφρώδη σερβίρονται στους 2ο-5οC, οι σαμπάνιες στους 6ο-8οC.

Μερικές ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ προτάσεις μου:

  • Amalia Brut από το Κτήμα Τσέλεπου. Από 100% μοσχοφίλερο, το αφρώδες αυτό διακρίνεται για τις λεπτές φυσαλίδες του και τα λεπτά αρώματα τριαντάφυλλου.
  • Αμύνταιον Ροζέ demi sec του Συνεταιρισμού Αμυνταίου. Το μοναδικό ροζέ στην Ελλάδα που έχει κριθεί ΟΠΑΠ λόγω του υψομέτρου των αμπελώνων. Ζωηρό κερασί χρώμα και αρώματα φράουλας, βατόμουρου και καραμέλας.
  • Cair Brut Rose 10 ans της Cair Ρόδος Α.Ε. Εξαιρετικό δείγμα ελληνικού αφρώδους από αθήρι και μανδηλαριά με κλασική οινοποίηση σαμπάνιας και ωρίμανση 10 ετών. Έχει όγκο, έντονη οξύτητα, ώριμα αρώματα κόκκινων φρούτων, σύκου και επίγευση αμύγδαλου και καφέ.
  • Ζίτσα από τον Συνεταιρισμό Ιωαννίνων. Ένα ηπειρώτικο ημιαφρώδες από την ποικιλία Ντεμπίνα. Χρώμα ανοιχτό κίτρινο, φρέσκα αρώματα μήλου και λευκόσαρκων φρούτων, ελαφρύ και ευχάριστο.
  • Κτήματος Εύχαρις. Αφρώδες ανοιχτόχρωμο με λεπτά αρώματα κίτρινων φρούτων και έντονο διοξείδιο του άνθρακα. Το Εύα ροζέ από αγιωργίτικο κρασί με syrah έχει περισσότερα υπολειμματικά σάκχαρα και έντονα αρώματα.
  • Ωδή Πανός από το Κτήμα Σπυρόπουλου. Κιτρινοπράσινο χρώμα και λεπτές φυσαλίδες για ένα φινετσάτο αφρώδες. Στη μύτη αρώματα ροδάκινου, άσπρων λουλουδιών, στο στόμα λεμονάτο με έντονο το διοξείδιο και βουτυράτη επίγευση.
  • Floara di Munte από την εταιρία Κατώγι-Στροφιλιά. Αφρώδες από Ντεμπίνα, κρυστάλλινο, με κομψές φυσαλίδες και αρώματα λουλουδιών, λευκόσαρκων φρούτων και μπισκότου. Η ίδια εταιρία παράγει και το Bella Rossa, ένα αφρώδες από αγιωρίτικο της Κορινθίας.
  • Poeme από την οινοποιία Γκλίναβος. Αφρώδες demi sec από Ντεμπίνα επιλεγμένη από ορεινούς αμπελώνες με χαμηλή στρεμματική απόδοση. Ζωηρό και φινετσάτο με λεπτά αρώματα λεμονανθών.
  • Deus από την Cavino A.E. Ένα ημιαφρώδες κρασί, απαλό κίτρινο χρώμα, αρώματα βερίκοκου, εσπεριδοειδών, απαλή γλύκα στο στόμα και φρουτώδης επίγευση.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να προτιμήσετε Ελληνικό αφρώδη οίνο για να γιορτάσετε τη πρωτοχρονιά ή οτιδήποτε άλλη εκδήλωση που επιθυμείτε εσείς, για ένα απλό λόγο. Γιατί είναι Ελληνικό προϊόν και όσοι παραγωγοί τα φτιάχνουν, τα φτιάχνουν με μεράκι και θέλω να είστε σίγουροι, ότι το κέρδος τους είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που φτιάχνουν. Δεν θέλω να υποτιμήσω τις γαλλικές ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ σαμπάνιες αλλά καιρός είναι να εκτιμήσουμε τα δικά μας κρασιά πρώτοι εμείς.

Παρακάτω θα δείτε ένα βίντεο για τον τρόπο δημιουργίας ενός καμπανίτη, για να καταλάβετε τι σημαίνει, ΜΕΡΑΚΙ.


 

Καλή απόλαυση!

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »