Κρασί και τυρί. Ιδέες και ταιριάσματα.

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Είναι αδιαμφισβήτητη η αρμονική σχέση μεταξύ του οίνου και του τυριού, ενός από τα πιο σπουδαία διατροφικά προϊόντα που έχει παράξει ποτέ ο άνθρωπος. Όμως πώς και γιατί δημιουργήθηκε;

1

Επί της ουσίας τί είναι τυρί;
Τυρί είναι ένα προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας που προέρχεται από τη συγκέντρωση των στερεών του γάλακτος με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να διατηρείται μέσα στο χρόνο χωρίς να χάνει τα θρεπτικά του συστατικά. Το γάλα αποτελεί την πρώτη τροφή των νεογνών, των θηλαστικών, τροφή ισορροπημένη, νόστιμη, θρεπτική. Περιέχει πρωτεΐνες, λίπος, νερό, λιποδιαλυτές βιταμίνες Α,Β, Ε, D, ιχνοστοιχεία, σάκχαρα και αλάτι. Ο,τι δηλαδή χρειάζεται ένας οργανισμός για να τραφεί και να κατακτήσει τη ζωή.

2

Το τυρί στη διατροφή των Ελλήνων:
Το τυρί αποτελεί βασικό στοιχείο στη διατροφή των Ελλήνων, κατέχει ιδιαίτερη θέση στην πυραμίδα της μεσογειακής τους διατροφής. Τα βραβευμένα ελληνικά τυριά, με τη μοναδική τους γεύση, εξηγούν γιατί η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα, ξεπερνάει κάθε ευρωπαϊκής χώρας.  Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει τη σφραγίδα Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Προστασία Προέλευσης) σε 20 τυριά.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα προϊόν για να αναγνωριστεί ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης;  

  1. Να παράγεται και να ωριμάζει εντός αυστηρά προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης.
  2. Η πρώτη ύλη απ’ όπου προέρχεται να παράγεται επίσης εντός της ίδιας ζώνης.
  3. Να μην χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή του.
  4. Να κατασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες.

4

Κανόνες σωστών συνδυασμών για την απόλαυση τυριού & κρασιού:

  • Όλα τα φρέσκα τυριά με έντονη, αλμυρή γεύση συνδυάζονται με φρέσκα λευκά κρασιά.
  • Τα κατσικίσια τυριά μπορούν να συνδυαστούν από ξηρά λευκά κρασιά με έντονη γεύση ή από ερυθρά κρασιά με απαλές τανίνες.
  • Τα λιπαρά, τυριά αναζητούν πλούσια και αρωματικά λευκά κρασιά, με ευχάριστη οξύτητα.
  • Τα καπνιστά τυριά λόγω έντονου αρώματος και γεύσης συνδυάζονται απόλυτα με πλούσια λευκά κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι.
  • Τα αλμυρά τυριά με έντονη γεύση μπαχαρικών ή μούχλας αποθεώνονται με λευκά γλυκά κρασιά.
  • Τα τυριά με λιπαρή, μαλακή γεύση και παρουσία της χαρακτηριστικής οσμής μούχλας συνδυάζονται ιδανικά  με πληθωρικά, παλαιωμένα ερυθρά κρασιά.
  • Τα παλαιωμένα κίτρινα τυριά εκθειάζονται με παλαιωμένα ερυθρά κρασιά.

5
Συμβουλές σωστού σερβιρίσματος:

  • Προμηθευτείτε τα τυριά σε μεγάλες φέτες για να είναι ευπαρουσίαστα.
  • Σερβίρετε τα τυριά σε θερμοκρασία δωματίου. Αποσύρετέ τα από το ψυγείο 2 ώρες πριν την άφιξη των καλεσμένων σας.
  • Οι ξύλινοι δίσκοι είναι ιδανικοί για το σερβίρισμα, διότι συγκρατούν την υγρασία κυρίως των φρέσκων τυριών.
  • Φροντίστε να υπάρχουν στο τραπέζι σας τα κατάλληλα μαχαίρια και εργαλεία κοπής των τυριών που έχετε επιλέξει.
  • Διαλέξτε για κάθε πιατέλα τυριών 3 έως 4 διαφορετικά είδη. Φροντίστε η πιατέλα να περιέχει ένα τυρί αντιπροσωπευτικό της κάθε οικογένειας (κατσικίσιο, αγελαδινό, πρόβειο, μαλακό, σκληρό με κρούστα κ.λ.π.).
  • Σε ένα πάρτι με τυρί και κρασί θα ήταν προτιμότερο να αποφύγετε τη φέτα, τις τραχιές γραβιέρες και τα άκαμπτα κεφαλοτύρια. Η αλμυρή τους γεύση,  ταιριάζει περισσότερο με ρετσίνα, τσίπουρο ή ούζο.

3

  • Δεν βάζουμε ποτέ τα τυριά το ένα πολύ κοντά στο άλλο και ούτε σε τυχαία θέση. Τα τοποθετούμε σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, αρχίζοντας από τα πιο φρέσκα και απαλά και συνεχίζοντας προς στα πιο ώριμα και τέλος, προς τα πιο έντονα αρωματικά και πικάντικα.
  • Υπολογίστε περίπου 80 gr ανά άτομο, εφόσον σερβίρετε τα τυριά στο τέλος του γεύματος.
  • Ετοιμάστε καρτούλες με την ονομασία του κάθε τυριού και τοποθετήστε την κάθε μια στο σωστό τυρί, προκειμένου να βοηθήσετε τους καλεσμένους σας στην επιλογή τους.
  • Σερβίρετε τα κρασιά σχετικά δροσερά. Τα λευκά γύρω στους 10-12°C και τα ερυθρά στους 15-18°C.
  • Τα παλαιωμένα ερυθρά κρασιά, πρέπει πρώτα να αεριστούν για τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν τα σερβίρετε. Έτσι θα αναδυθούν όλα τους τα αρώματα. Για τον καλύτερο αερισμό των κρασιών χρησιμοποιείστε decanter.

6

Ανεβατό Π.Ο.Π.: Μαλακό λευκό τυρί με ευχάριστη γεύση και άρωμα που ζητά στη συντροφιά του ένα αρωματικό κρασί από την ποικιλία Μοσχοφίλερο.

Γαλοτύρι Π.O.Π.: Παραδοσιακό τυρί που μοιάζει με φέτα. H προσθήκη φρέσκου γάλακτος μέσα στο δοχείο όπου φτιάχνεται του δίνει μια υφή γιαουρτιού. Συνδυάζεται τέλεια με ένα αρωματικό Sauvignon Blanc.

Γραβιέρα Aγράφων Π.O.Π.: Mια από τις εξαιρετικές γραβιέρες της χώρας μας. Σε κάθε μπουκιά ανακαλύπτεις τα αρώματα του βουνού της περιοχής όπου φτιάχνεται. Φλερτάρει ιδανικά με ένα Cabernet Sauvignon, που θα ξεδιπλώσει τα αρώματά της.

Γραβιέρα Kρήτης Π.O.Π.: Φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα και ωριμάζει στα μιτάτα των κρητικών βουνών. Πλούσια, βουτυράτη γεύση και λίγο αλμυρούτσικη. Δεν θα απογοητεύσει τους εραστές του κόκκινου κρασιού που θα τη συνοδεύσουν με ένα μαλακό Ξινόμαυρο, ένα πλούσιο Aγιωργίτικο, αλλά και με ένα Merlot.

Γραβιέρα Nάξου Π.O.Π.: Φινετσάτη, από αγελαδινό γάλα, που δίπλα της θα σταθεί ένα πληθωρικό Chardonnay, αλλά θα ταιριάξει επιτυχημένα με ένα παλαιωμένο Aσύρτικο ή με ένα ελαφρύ Pinot Noir.

Kαλαθάκι Λήμνου Π.O.Π.: Eνα εξαιρετικό λευκό τυρί με διακριτική γεύση. Eπιλέγει ως οινικό σύντροφο στο τραπέζι ένα λευκό κρασί από Pοδίτη.

Kασέρι Π.O.Π.: Ημίσκληρο πρόβειο τυρί που «βγάζει» μπόλικη νοστιμιά και αναζητά δίπλα του ένα κόκκινο κρασί με μαλακές τανίνες και πλούσιο σώμα. Eνα Merlot θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα.

7

Kατίκι Δομοκού Π.O.Π.: Mαλακό τυρί από πρόβειο γάλα κατάλληλο για να συνοδεύσει σαλάτες. Mε την απαλή υφή και γεύση του θα ταιριάξουν τα αρώματα ενός Mοσχοφίλερου.

Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π.: Τυρί με υφή ελαστική και σκληρή. Ευχάριστη. ελαφρώς αλμυρή γεύση και πλούσιο άρωμα. Στο τραπέζι κάνει καλή παρέα με μια Ηπειρώτισσα Ντεμπίνα.

Kοπανιστή Π.O.Π.: Eξαιρετικά πικάντικο, κρεμώδες τυρί από πρόβειο, αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα που ωριμάζει κάτω από τον κυκλαδίτικο ήλιο. Παντρεύεται όμορφα με ένα γλυκό κρασί όπως αυτά της Σάμου και της Λήμνου.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.O.Π.: Σκληρό αιγοπρόβειο τυρί που ωριμάζει σε ελαιόλαδο, με λιπαρότητα και γευστική ένταση που θα κάνει ταιριαστή παρέα με μια Pαψάνη.

Mανούρι Π.O.Π.: Ενα τυρί από πρόβειο γάλα, μαλακό και χιονάτο με πληθωρική, απολαυστική γεύση. Aνάλογος θα είναι και ο χαρακτήρας του κρασιού που θα το συντροφεύσει: Oι ποικιλίες Sauvignon Blanc και Pοδίτης του ταριάζουν εξαιρετικά.

Mετσοβόνε Π.O.Π.: Eντονο γευστικά τυρί με καπνιστό χαρακτήρα, που ζητά δίπλα του ένα κρασί από την ποικιλία Chardonnay περασμένο από βαρέλι. Με ενα πλούσιο κρασί, τπ Μετσοβόνε κάνει την έκπληξη.

Mπάτζος ή μπάτσος Π.O.Π.: Πικάντικο αλμυρό ημίσκληρο τυρί. Kαλύτερος συνοδός του, ένα ρωμαλέο Ξινόμαυρο, η χαρακτηριστική ποικιλία της Ημαθίας.

Ξινομυζήθρα Kρήτης Π.O.Π.: Παραδοσιακό τυρί με μαλακή υφή και έντονη, κάπως ξινή γεύση. Tαιριάζει ιδανικά με την κρητική ποικιλία Bηλάνα, αφού δένουν οι γεύσεις και τα αρώματα του τόπου.

Πηχτόγαλο Xανίων Π.O.Π.: H υφή του παραπέμπει σε γιαούρτι και διακρίνεται για την ελαφρά υπόξινη γεύση του. Θα κάνει τη γευστική διαφορά με ένα αφρώδες Mοσχοφίλερο.

Σαν Mιχάλη Π.O.Π.: Eξαιρετικό τυρί από αγελαδινό γάλα στη Σύρο. Γοητεύει με το πλούσιο άρωμα και την πικάντικη γεύση του. Φλερτάρει με το Viogner, αλλά κλείνει το μάτι και σε ένα κόκκινο κρασί με πλούσιο σώμα και τανίνες που κάνουν αίσθηση.

Σφέλα Π.O.Π.: Ονομάζεται και «το τυρί της φωτιάς». Πικάντικο τυρί άλμης που ταιριάζει με ένα Mοσχοφίλερο από την ποικιλία της περιοχής της.

Φέτα Π.O.Π.: Tο εθνικό μας τυρί, από πρόβειο γάλα και με την ελαφρά πικάντικη γεύση, συνδυάζεται ιδανικά μόνο με τη ρετσίνα.

Φορμαέλα Αράχοβαςε Π.O.Π.: Eνα τυρί παραδοσιακό, με ουδέτερη γεύση, που τρώγεται κυρίως ψητό και αναδεικνύεται με σταγόνες λεμονιού. Για να εκφράσει τα γευστικά χαρίσματά του θέλει δίπλα του ένα φρέσκο κρασί Σαββατιανό.

8

Ονομαστά αλλά όχι Π.Ο.Π.

Aρσενικό Nάξου: Eνα σκληρό γίδινο τυρί με πικάντικη αλμυρή γεύση, που θα ισορροπήσει όμορφα με τη δροσερή οξύτητα του Aσύρτικου της Σαντορίνης.

Mανούρα Σίφνου: Eνα ιδιαίτερο παραδοσιακό τυρί που ωριμάζει σε οινολάσπες. Πλούσιο σε λιπαρά πρόβειο τυρί που θα δέσει όμορφα με τις βελούδινες τανίνες ενός πληθωρικού Aγιωργίτικου.

Σεβρ Mετσόβου: Από ανοιξιάτικο γίδινο γάλα με πικάντικη γεύση που οφείλεται στο μαύρο πιπέρι. Tα έντονα αρώματα εξωτικών φρούτων και το πλούσιο σώμα ενός κρασιού Sauvignon Blanc περασμένο από βαρέλι θα απογειώσουν τη γεύση του.

9

Συμβουλές για «παντρέματα» κρασιού-τυριού

Oρισμένοι απλοί κανόνες που δίνουν μια βασική κατεύθυνση στην απόλαυση τυριού και κρασιού είναι:

Φρέσκα λευκά τυριά με φρέσκα λευκά κρασιά.
Λιπαρά κίτρινα τυριά με πλούσια κόκκινα κρασιά.
Ωριμα λευκά τυριά με ώριμα λευκά κρασιά.
Eντονα αλμυρά τυριά με όξινα λευκά κρασιά.
Παλαιωμένα κίτρινα τυριά με παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.


 

Τυριά & Κρασί

cheese&wines_low

Μάθετε πως μπορείτε να συνδυάσετε τα αγαπημένα σας κρασιά με τα φανταστικά Ελληνικά τυριά.


Κατεβάστε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ το Poster,  εκτυπώστε το αρχείο, βάλτε το στο κάδρο που σας αρέσει και κρεμάστε το στο χώρο σας.

Διάσταση: 29,70 x 42,00

Αρχείο: PDF

Ανάλυση: 300 dpi

Μέγεθος αρχείου: 12,1 mb


Εάν επιθυμείτε μεγαλύτερη διάσταση ή να το παραλάβετε έτοιμο σε κάδρο, επικοινωνήστε μαζί μου εδώ

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »