“Τυρί και Κρασί”… Οι Αχώριστοι Φίλοι!

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Χιλιάδες παραστάσεις από την Αρχαία Ελλάδα αποτυπώνουν τους προγόνους μας να τρώνε και να πίνουν κρασί. Φτάνοντας στο σήμερα όλοι μας λίγο πολύ, έχουμε εκφράσει άποψη για το πoιο κρασί ταιριάζει με το τάδε φαγητό. Είναι η στιγμή που βάζοντας στο στόμα μια μπουκιά από ένα αγαπημένο πιάτο, το μυαλό μας υποσυνείδητα ψάχνει εκείνο το οινικό συμπλήρωμα που θα αποθεώσει την ήδη «τέλεια» γεύση από το φαγητό μας.

Είναι εκείνη η στιγμή που ο συνδυασμός κρασί – φαγητό, βελτιώνει γευστικά το ένα το άλλο, δένει αρμονικά και δημιουργεί το τέλειο ταίριασμα φτάνοντας στο ποθητό αποτέλεσμα.

Στηριζόμενοι πάνω σ’ αυτή τη σχέση «ταίριασμα – ποθητό αποτέλεσμα», θα σας προτείνω παρακάτω μερικούς συνδιασμούς που εμένα προσωπικά, με τρελαίνουν.

Ως γενική τοποθέτηση, τα στυφά τανικά κρασιά εντείνουν την αλμύρα, ενώ τα έντονα τυριά δυσκολεύονται με το κρασί. Η γλύκα εναρμονίζεται καλύτερα με την αλμύρα και η οξύτητα με την οξύτητα. Σε άλλες περιπτώσεις, όσο πιο ντελικάτο είναι το τυρί τόσο πιο αέρινο και φίνο πρέπει να είναι το κρασί. Οι πειραματισμοί, η στιγμή και η σύνθεση θα σας δείξουν το δρόμο.

Πάμε λοιπόν:

Επιλέγουμε κρασιά όπως Ασύρτικο και Saunignon Blanc με φρουτώδη αρώματα, υψηλή αλλά ισορροπημένη οξύτητα, μακρά επίγευση, για να συνοδεύουν κατσικίσια τυριά chevre, μανούρι, Camembert , τα κίτρινα έμενταλ και το αγγλικό τσένταρ.

Chardonay με βαρέλι, ώριμα και φρουτώδη που διαθέτουν ικανοποιητική οξύτητα, ικανό σώμα και στόμα με διάρκεια, μπορεί να “παίξουν” σε πολλές περιπτώσεις, να καλύψουν μεγάλη γκάμα τυριών και να σταθούν στιβαρά ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις, π.χ. ενός καπνιστού μετσοβόνε ή αρσενικού της Νάξου με περίπλοκα και πικάντικα αρώματα. Επίσης, στέκονται το ίδιο καλά δίπλα σε μια γλυκιά ελληνική γραβιέρα, καθώς και σε ένα γαλλικό μπρι.

Φρουτώδη Merlot, ερυθρές Βουργουνδίες ή βελούδινα αγιωργήτικα θα συνυπήρχαν ευχάριστα με γλυκιές γραβιέρες gouda, ώριμα livarot.

Αλμυρά επιθετικά τυριά, όπως το μπάτζο, αποζητούν επιθετικά κόκκινα, όπως το ξινόμαυρο.

Wine and Cheese

Στιβαρά και πολύπλοκα Cabernet Sauvignon αποζητούν μαλακά τυριά, ώριμη παρμεζάνα και πικάντικες γραβιέρες.

Μια Μαυροδάφνη Reserve, ένα πορτ ακόμα και ένα Vinsanto γράφουν γευστικά με ένα ώριμο ροκφόρ ή αγγλικό Stilton, αλλά και μια λιπαρή τσαχπίνα γκοργκοντζόλα.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »