Ας μιλήσουμε για φελλούς!!!

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Όχι όχι…… δεν θα μιλήσουμε για τους γνωστούς φελλούς που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες φελλοί δεν έχουν τη χαρά να είναι αναντικατάστατοι όπως είναι οι καθόλα μοναδικοί πραγματικοί φελλοί!

imagesΠαρ όλα αυτά όμως, μπορείτε να σκεφτείτε έναν φλοιό δέντρου που να είναι απαραίτητος στην παρασκευή του αγαπημένου σας κρασιού — έναν φλοιό που χρησιμοποίησαν πριν από χιλιάδες χρόνια ψαράδες αλλά και κομψές κυρίες και ο οποίος έχει φτάσει ως και στο διάστημα; Το εκπληκτικότερο είναι ότι αυτός ο μοναδικός φλοιός μπορεί να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες χωρίς να κοπεί ένα δέντρο!

Ο ΦΕΛΛΟΣ είναι το εξωτερικό στρώμα του φλοιού που παράγει η φελλοφόρος δρυς. Δεν είναι όμως ένας συνηθισμένος φλοιός. Είναι ελαφρύς, ανθεκτικός στη φωτιά και ελαστικός.

Η φελλοφόρος δρυς προσφέρει με απλοχεριά τον ανθεκτικό της φλοιό επί σειρά ετών. Αν ο φλοιός δεν συλλεχθεί, μπορεί να φτάσει σε πάχος τα 25 εκατοστά — ένα πρακτικό «πανωφόρι» που προστατεύει το δέντρο από το κρύο, τον καύσωνα και τις πυρκαγιές. Όταν συλλέγεται, το δέντρο τον αντικαθιστά σιγά σιγά μέσα σε δέκα περίπου χρόνια.

coaster-5corks-1offSMΟι Ρωμαίοι και οι Έλληνες ανακάλυψαν ότι από το φλοιό αυτού του δέντρου μπορούσαν να φτιάξουν εξαιρετικούς φελλούς για τα αλιευτικά τους δίχτυα, αλλά και άνετες σόλες για τα σανδάλια τους. Από ότι φαίνεται, χρησιμοποιούσαν επίσης πώματα από φελλό για τα δοχεία τους. Εφόσον ο φελλός διατηρεί την ελαστικότητά του ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες, προσφέρεται ιδιαίτερα για φλάντζες μηχανών. Είναι επίσης βασικό στοιχείο του συστήματος θερμομόνωσης μερικών διαστημόπλοιων.

Πολλοί χρησιμοποιούν πλακίδια από φελλό για το δάπεδο ή τους τοίχους των σπιτιών τους, χάρη στην ευχάριστη αισθητική του αλλά και στις μονωτικές του ιδιότητες. Επίσης, οι κατασκευαστές αθλητικών ειδών τον θεωρούν αναντικατάστατο υλικό για τον πυρήνα της μπάλας του μπέιζμπολ ή για τη λαβή του καλαμιού ψαρέματος. Βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι τον ξέρουν από τα πώματα στα μπουκάλια του κρασιού και της σαμπάνιας

Φιλικός Προς το Περιβάλλον

85597-421x279-Wine_CorksΈνα καλά φροντισμένο δάσος με φελλοφόρους δρυς είναι ζωντανή απόδειξη του ότι ο άνθρωπος μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά με τη φύση — δρέποντας τα αγαθά της χωρίς να λεηλατεί τον πλούτο της. Οι γέρικες δρύες ομορφαίνουν την περιοχή, παρέχουν σκιά και τροφή στα βοοειδή που βόσκουν κάτω από τα κλαδιά τους και μετριάζουν την ανυπόφορη καλοκαιρινή ζέστη.

isolated-wine-corkΑρκετά πουλιά που απειλούνται με εξαφάνιση — μεταξύ αυτών και ο αυτοκρατορικός αετός, ο μαύρος γύπας και ο μαυροπελαργός — βρίσκουν μέρος για να φωλιάσουν μόνο στις μεγάλες φελλοφόρους δρυς. Αυτά τα δάση αποτελούν επίσης το τελευταίο οχυρό του ιβηρικού λύγκα, ο οποίος είναι είδος υπό εξαφάνιση. Πρόσφατα, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση δήλωσε ότι η επιβίωση αυτού του είδους λύγκα εξαρτάται από την ευημερία της βιομηχανίας φελλού στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βγάλετε το φελλό από ένα μπουκάλι κρασί, σταθείτε για λίγο και σκεφτείτε τι κρατάτε στο χέρι σας: ένα φυσικό, βιοδιασπώμενο και ανανεώσιμο υλικό, του οποίου η χρήση προστατεύει το περιβάλλον. Και είναι απλώς το προϊόν ενός δέντρου!

felos01

felos02

felos03

felos04

felos05

felos06

felos07

felos08

felos09

felos10

felos11

felos12

felos13

felos14

felos15

felos16

felos17

felos18

felos19

felos20

felos21

felos22

felos23

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »