Γιανακοχώρι “Last Vintage” Κυρ Γιάννη

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Μετά από 20 εσοδείες, το Γιανακοχώρι παύει να υπάρχει ως ετικέτα και από το 2015 εξελίσσεται σε «Κτήμα Κυρ-Γιάννη». Το «Κτήμα Κυρ-Γιάννη Γιανακοχώρι» θα λέγεται απλώς Κτήμα Κυρ-Γιάννη αφού χάνει τον προσδιορισμό «Γιανακοχώρι». Πρόκειται για την εφαρμογή της νομοθεσίας αφού το κρασί χάνει τον προσδιορισμό  ΠΟΠ «Νάουσα» (επειδή στο μίγμα, μαζί με το ξινόμαυρο, περιέχει και μερλό) και θα γίνει ΠΓΕ «Ημαθία».

lastgiannakochori

Η σοδειά του 2011, ωρίμασε 14 μήνες σε βαρέλια και παλαίωσε 6 μήνες στην φιάλη. Εμφιαλώθηκε σε 78.396 φιάλες, 1.236 Magnum, 308 Double Magnum, 20 Jeroboam.

Είναι αρκετά δύσκολο να είμαι 100% αξιοκρατικός στις απόψεις μου για αυτό το κρασί και δεν θέλω να το αδικήσω,  γιατί  είναι ακόμα  νεαρό με πολύ φρέσκα αρώματα.

Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί (κλασσικό ενός μείγματος ξινόμαυρου και μερλό). Το ξινόμαυρο σου δίνει στη μύτη κυρίαρχα αρώματα  κόκκινων φρούτων,  μπαχαρικών, δέρματος συμπληρώνοντας τα αρώματα της ποικιλίας μερλό που δίνουν φρουτώδη αρώματα.

gianakochori

Αν και το κρασί είναι του 2011, στη γεύση θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ νέο με πολύ φρέσκα αρώματα και έχοντας στο νου τις παλαιότερες  χρονιές, πιστεύω ότι είναι καλύτερο να το δοκιμάσετε μετά από 5 – 10 χρόνια για να μαλακώσει. Οι τανίνες κάνουν έντονη την παρουσία τους και είναι λίγο άτσαλες. Τα ώριμα κόκκινα φρούτα και το καπνισμένο βαρέλι συμπληρώνουν την όλη σύνθεση.

0038

Πιστεύω ότι είναι ένα κρασί σταθμός σε σχέση ποιότητας –τιμής και παλαιώνει απίστευτα. Όπως και να έχει όμως, επειδή το 2011 είναι η τελευταία χρονιά για το Γιαννακοχώρι,  έχει μεγάλη αξία να το αγοράσετε και να το τιμήσετε με αρνί στη σούβλα, μοσχάρι κοκκινιστό, κεμπάπ, κυνήγι στη κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα), λουκάνικα πικάντικα στη σχάρα, μοσχάρι στο φούρνο.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »