Ας μιλήσουμε για Γαλλικές μπουρμπουλήθρες…

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Πως φτιάχνεται η ΣΑΜΠΑΝΙΑ…

Μπορεί πράγματι οι Γάλλοι να τελειοποίησαν τον αφρώδη οίνο στην περιοχή της Champagne, αλλά δεν το εφηύραν. Ο μύθος λέει ότι ο μοναχός Dom Pérignon ανακάλυψε το πώς θα μπορούσε να παράγει αφρώδες κρασί κατά λάθος, με τη διαδικασία της ζύμωσης σε εμφιαλωμένο κρασί να δημιουργεί φυσαλίδες. Η αλήθεια όμως, είναι πως αφρώδες κρασί είχε ήδη εμφανιστεί στην Αγγλία περίπου 19 χρόνια πριν ο Dom Pérignon δημιουργήσει το πρώτο του μπουκάλι.
Κι αυτό είχε να κάνει πολύ περισσότερο με την ανάπτυξη της χρήσης του γυαλιού σαν υλικού παρά με την οινοπαραγωγή. Ο καλός αυτός μοναχός, ωστόσο, έδωσε πράγματι τα κύρια χαρακτηριστικά της σαμπάνιας, σε ότι αφορά την ανάμειξη διαφορετικών τύπων σταφυλιών και εκλεκτών ποικιλιών για τη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος, καθώς και τη χρήση φελλού και μεταλλικού στρώματος για το σφράγισμα των μπουκαλιών για τη δεύτερη ζύμωση.

Ας πούμε λοιπόν πως φτιάχνεται η σαμπάνια.

champagne1

Τα κύρια σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαμπάνιας είναι “Pinot Noir”, “Chardonnay” και “Pinot Meunier”. Σύμφωνα με το νόμο της Σαμπάνιας επιτρέπονται μόνο σταφύλια που καλλιεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες ονομασίας σε ειδικά καθορισμένα οικόπεδα εντός της ονομασίας που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή της σαμπάνιας. Ορισμένοι αφρώδης οίνοι που παράγονται σε άλλες περιοχές του κόσμου χρησιμοποιούν άλλα σταφύλια.

champagne2
Μόλις παραληφθούν τα σταφύλια, τοποθετούνται σε ξεχωριστά πιεστήρια και ακολουθεί γρήγορη πίεση. Αυτός είναι ο λόγος που, αν και δύο από τις τρείς δημοφιλείς ποικιλίες σταφυλιών έχουν κόκκινο φλοιό, κατά τη γρήγορη πίεση, ο χυμός που βγαίνει, είναι λευκός.

champagne3
Στη συνέχεια ακολουθεί η πρώτη ζύμωση σε κάθε ποικιλία ξεχωριστά. Είναι σαν να θέλουμε να φτιάξουμε μονοποικιλιακά κρασιά. Ξεχωριστά ζυμώνει το “Pinot Noir”, ξεχωριστά το  ” Chardonnay” και ξεχωριστά ζυμώνει “Pinot Meunier”.

champagne4

Μόλις ολοκληρωθούν οι ζυμώσεις, ακολουθεί η ένωση των μειγμάτων σε αναλογίες οι οποίες είναι μυστικό για κάθε οινοποιό. Κατά τη διάρκεια της ένωσης των μειγμάτων, προστίθεται ζάχαρη και ζυμομύκητα (liqueur de tirage) και η φιάλη σφραγίζεται με καπάκι (Σαν της μπύρας). Ακολουθεί η δεύτερη ζύμωση κατά την οποία παράγεται CΟ2, το οποίο, επειδή δεν μπορεί να διαφύγει, παραμένει στο μπουκάλι.

rremuage-standΣτη συνέχεια οι φιάλες, τοποθετούνται στα υπόγεια κελάρια των οινοποιείων με ελεγχόμενη θερμοκρασία (12 βαθμούς κελσίου) σε ειδικά ράφια υπό γωνία με το λαιμό προς τα κάτω. Καθημερινά, το προσωπικό των οινοποιείων επισκέπτονται τα κελάρια με τις φιάλες και γυρνάνε ΚΑΘΕ ΜΙΑ φιάλη ξεχωριστά κατά το 1/8 της στροφής. Με αυτό τον τρόπο συσσωρεύονται στο λαιμό της φιάλης οι μύκητες και τα υπόλοιπα στερεά κατάλοιπα της ζύμωσης (κατακάθι).

champagne5

Μετά από 2 χρόνια τουλάχιστον ηρεμίας και ησυχίας στα κελάρια, θα πρέπει να απομακρυνθεί το κατακάθι, για αυτό το λόγο, ψύχεται ο λαιμός και ανοίγεται το πώμα. Τέλος η φιάλη σφραγίζεται με το πώμα που όλοι ξέρουμε και φυλάσσονται ξανά όλες οι φιάλες για 1-2 χρόνια.

champagne-pop
Έτσι λοιπόν φτάνει στο τραπέζι μας και μόλις την ανοίξουμε, κάνει αυτό το χαρακτηριστικό θόρυβο…..

Μπορείτε να δείτε παρακάτω και ένα χαρακτηριστικό βίντεο.

Εάν με ρωτήσετε τώρα κατά πόσο με συναρπάζει μια σαμπάνια, η απάντησή μου είναι, ΚΑΘΟΛΟΥ…

Γιατί?

Αγοράστε ένα Ελληνικό αφρώδη οίνο από τους καταπληκτικούς μας Έλληνες οινοποιούς, και θα καταλάβετε γιατί!

Δεν υποτιμώ τους Γάλλους αλλά καιρός δεν είναι να ανακαλύψουμε πρώτα τα Ελληνικά καταπληκτικά προϊόντα και μετά πάμε και στα Γαλλικά.

Σας προτείνω:

BELLA ROSSA (2006)
ΡΟΖΕ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

BOHEME
ΛΕΥΚΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΕΥΧΑΡΙΣ (ΚΤΗΜΑ) | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

BRUT RESERVE ROSE
ΡΟΖΕ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΚΑΪΡ | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

CAIR BRUT
ΛΕΥΚΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΚΑΪΡ | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

DΕUS ROSATO
ΡΟΖΕ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ | ΚΑΒΙΝΟ | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

DΕUS ΛΕΥΚΟΣ
ΛΕΥΚΟΣ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ | ΚΑΒΙΝΟ | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

FLOARA DI MUNTE (2006)
ΛΕΥΚΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΚΑΤΩΓΙ | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

POEME BRUT (2000)
ΛΕΥΚΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ | Ο.Π.Α.Π ΖΙΤΣΑ

POEME DEMISEC (2000)
ΛΕΥΚΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ | Ο.Π.Α.Π

ROSATO (2009)
ΡΟΖΕ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ | ΡΑΠΤΗ (ΚΤΗΜΑ) | ΤΟΠ. ΟΙΝΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ

ROSE ΑΦΡΩΔΗΣ
ΡΟΖΕ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΚΑΪΡ | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

SABANIS ΑΦΡΩΔΗΣ
ΛΕΥΚΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΣΑΜΠΑΝΗΣ (ΚΤΗΜΑ) | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

SILK ΡΟΖΕ
ΡΟΖΕ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΚΑΪΡ | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

VELVET BRUT (2002)
ΛΕΥΚΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΚΑΪΡ | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

VILLA AMALIA BRUT
ΛΕΥΚΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΤΣΕΛΕΠΟΣ | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ *

VILLA AMALIA BRUT
ΛΕΥΚΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΤΣΕΛΕΠΟΣ | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

WINE EXPRESSIONS EUPHORIA
ΛΕΥΚΟΣ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ | ΜΑΡΚΟΥ | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

ΑΜΥΝΤΑΙΟN ΡΟΖΕ SEC (2008)
ΡΟΖΕ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΑΜΥΝΤΑΙΟ | Ο.Π.Α.Π ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

ΕΥΑ
ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ | ΕΥΧΑΡΙΣ (ΚΤΗΜΑ) | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

ΕΥΑ ΛΕΥΚΟΣ
ΛΕΥΚΟΣ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ | ΕΥΧΑΡΙΣ (ΚΤΗΜΑ) | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

ΖΙΤΣΑ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ (2007)
ΛΕΥΚΟΣ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ | ΖΙΤΣΑ – ΖΟΙΝΟΣ (ΣΥΝ/ΣΤΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ) (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ) | Ο.Π.Α.Π ΖΙΤΣΑ

ΖΙΤΣΑ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ (2003)
ΛΕΥΚΟΣ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ | ΖΙΤΣΑ – ΖΟΙΝΟΣ (ΣΥΝ/ΣΤΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ) (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ) | Ο.Π.Α.Π ΖΙΤΣΑ

ΡΟΖΕ ΑΦΡΩΔΗΣ ΞΗΡΟΣ (2005)
ΡΟΖΕ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΑΜΥΝΤΑΙΟ | Ο.Π.Α.Π ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

ΣΑΜΠΑΝΗΣ ΑΦΡΩΔΗΣ
ΛΕΥΚΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΣΑΜΠΑΝΗΣ (ΚΤΗΜΑ) | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

ΩΔΗ ΠΑΝΟΣ BRUT
ΛΕΥΚΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ | ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ

 

Είδατε ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ που έχει ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ αμπελώνας? Οχι παίζουμε τώρα!!!

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »