Κατώγι Αβέρωφ Ερυθρό: Με όνομα βαρύ, σαν ιστορία…

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, εκτός από πολιτικός και ευεργέτης, ήταν άνθρωπος που αγαπούσε την καλοπέραση, το καλό κρασί και την παρέα. Όταν αποφάσισε να φτιάξει το δικό του κρασί δεν αρκέστηκε σε κάποια σπασμωδική, ερασιτεχνική προσπάθεια, αλλά έφερε το Cabernet Sauvignon, την ποικιλία-ναυαρχίδα του Bordeaux, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εν έτει 1961, και άρχισε να την καλλιεργεί πειραματικά σε ορεινούς αμπελώνες στις πλαγιές της Πίνδου. Όταν οι ίδιοι οι Γάλλοι δοκίμασαν τα αποτελέσματα των προσπαθειών του και δήλωσαν ενθουσιασμένοι, εκείνος αποφάσισε να χτίσει ένα πρότυπο οινοποιείο, για να σταματήσει να φτιάχνει το κρασί στο κατώγι του σπιτιού του. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία του Οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στις αρχές της δεκαετίας του 70 και έχει γίνει διαχρονικά γνωστό από την ομώνυμη ετικέτα κρασιού συνδυάζοντας τη δύναμη του Cabernet Sauvignon με την σπιρτάδα του Αγιωργίτικου,

Το Κατώγι Αβέρωφ είναι ένα κρασί που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με δύο μόλις λέξεις: Σταθερή Αξία! Το πρώτο “καλό” Ελληνικό εμφιαλωμένο ερυθρό κρασί εξακολουθεί να τιμά την ιστορία του.

Ποικιλίες: Cabernet Sauvignon (τα πρώτα κλήματα ξενικής ποικιλίας που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα), Merlot και Αγιωργίτικο.

katogi

Έντονο κόκκινο χρώμα με βυσσινί ανταύγειες. Αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων συνδυάζονται με νότες γλυκών μπαχαρικών, βανίλιας, καφέ και καπνού. Πολύπλοκο και πληθωρικό, τόσο αρωματικά όσο και γευστικά, είναι ένα κρασί με πλούσιο σώμα, ζωηρή οξύτητα και αισθητές τανίνες. Διακρίνεται για την αρμονική μακράς διάρκειας επίγευσή του. Επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση.

0043

Οινοποίηση:

Κλασική συνοινοποίηση Cabernet Sauvignon και της Αρχαίας ελληνικής ποικιλίας Αγιωργήτικο, σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 30 deg C.

Οι θερμοκρασίες ζύμωσης ενισχύονται κατά την αποζύμωση και το στάδιο της μηλογαλακτικής ζυμώσεως στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα, σε αίθουσα ζυμώσεων μονωμένη και με κεντρική θέρμανση.

Η ωρίμανση – παλαίωση γίνεται για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια και παραμένει 6 μήνες στη φιάλη.


Μικροκλίμα:

Εκατό στρέμματα, στο ύψος του μοναστηριού του Αη Νικόλα του Μετσοβίτη (+1.617) προς το ποτάμι, σε υψόμετρο 900-1000 μέτρα, με στρεμματική απόδοση 600-700 κιλά.

Επιλεγμένοι αμπελώνες με Cabernet Sauvignon . Επιλεγμένοι αμπελώνες ζώνης Ο.Π.Α.Π Νεμέας με Αγιωργήτικο.


Συνοδεύει:

Κρέατα μαγειρευτά, μακαρονάδες με κόκκινες σάλτσες, αλλαντικά.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »