ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ 2012 – Κτήμα Σιγάλα

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Για πολλούς που τους αρέσει το κρασί, το νησί της Σαντορίνης και το όνομα Σιγάλας, είναι συνυφασμένα με την ποικιλία Ασύρτικο. Η αγάπη του Πάρι Σιγάλα για το κρασί είναι δεδομένη γιατί τη δεκαετία του 70 αν και διορισμένος μαθηματικός με την ασφάλεια του δημοσίου , προτίμησε να ρισκάρει, καλλιεργώντας σταφύλια με τους πολύ παλαιούς αμπελώνες του παππού του, φτιάχνοντας κρασί από την φημισμένη Ελληνική αλλά και παγκόσμια ποικιλία, το Ασύρτικο. Θα μπορούσα να γράφω αρκετά για τον κο Σιγάλα, αλλά όπως θα ήθελε και ο ίδιος, θα συνεχίσω παρακάτω, γράφοντας τις εντυπώσεις μου για αυτό το καταπληκτικό κρασί που δοκίμασα, τον “ΚΑΒΑΛΙΕΡΟ”.
Ο “Καβαλιέρος” πήρε την ονομασία από το αμπελοτόπι που παράγεται. Πριν περάσει στην ιδιοκτησία του οινοποιείου Σιγάλα, για πολλά χρόνια, το πρόσεχε ένας παππούς στη Σαντορίνη ο οποίος το είχε βαφτίσει έτσι, επειδή τα φύλλα του αμπελιού  “καβαλίκευαν” όλα τα άλλα φυτά!.

kavalieros_aromata

 

Το χρώμα του είναι ανοιχτόχρωμο έως λευκό (Λεμονί). Στη μύτη κυρίαρχα αρώματα είναι τα εσπεριδοειδή, πράσινο μήλο, αχλάδι καθώς και μέλι, σταφίδα, λιβάνι. Η γεύση του τώρα (Άλλο να το γράφεις και άλλο να το πίνεις) έχει γεμάτο σώμα και λόγω του ηφαιστιογενή εδάφους της Σαντορίνης, του προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μεταφέρονται στο κρασί, έχει έντονη οξύτητα, με εσπεριδοειδή, κερήθρα, γνήσιο φρούτο σταφυλιού και ορυκτό, που αναδύεται κατευθείαν από την Καλντέρα.

0011

Συνοδεύει συνήθως θαλασσινά, ψάρια ψητά. Θα σας πρότεινα όμως μια γλώσσα σουβλάκι με σάλτσα λεμονιού και δυόσμου, καλκάνι στα κάρβουνα, μεγάλες συναγρίδες.
Μεγαλώστε το στη κάβα σας για 4 – 7 χρόνια και δεν θα χάσετε.

Το συγκεκριμένο μονοποικιλιακό διαμάντι, δεν το προτείνω για τον μη μυημένο (έστω και λίγο) στο κρασί, γιατί θα παραξενευτεί με την μεγάλη οξύτητα και δεν θα το εκτιμήσει σωστά. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι παγκοσμίως, τέτοια κρασιά έχουν κάνει γνωστή την Σαντορίνη και κατ’ επέκταση την Ελλάδα μας.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »