Ένα ελληνικό κρασί στα καλύτερα του κόσμου!

Από τον VASILIOS GAVRILIS
Ακόμη μία διεθνής επιτυχία για το ελληνικό κρασί που τα τελευταία χρόνια χαράσσει μια συνεχώς ανοδική πορεία. Tο «Grand Reserve Νάουσσα Μπουτάρη 2008» απέσπασε το Wine Spectators Critics’ Award, στο Grand Tasting του New York Wine Experience.

Το New York Wine Experience διοργανώνεται κάθε χρόνο από το κορυφαίο περιοδικό οίνου Wine Spectator. Η διάκριση για το «Grand Reserve Νάουσσα Μπουτάρη», που ήταν φέτος το μοναδικό ελληνικό κρασί ανάμεσα σε 250 από 15 χώρες, είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού δοκιμάστηκε δίπλα σε εμβληματικά κρασιά του κόσμου όπως: Château d’Yquem, Penfolds, Ornellaia, Opus One, Château Lafite Rothschild και Vega Sicilia.

«Είμαστε πραγματικά πολύ υπερήφανοι που το Grande Reserve Naoussa Boutari στέκεται επάξια δίπλα στα «Μεγάλα Κρασιά» του παγκόσμιου οινικού αμπελώνα και ξεχωρίζει για τον χαρακτήρα του αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια διεθνώς και συνεχώς, κάτι που αποδεικνύει τη συνέπεια και την προσήλωσή μας στην ποιότητα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Βογιατζής, οινολόγος και Γενικός Διευθυντής της Μπουτάρη ΑΕ. Για τη μεγάλη σημασία της διάκρισης τόσο για την εταιρεία Μπουτάρη, όσο και για τον ελληνικό οίνο, ο κ Βογιατζής τονίζει: «Η παρουσία ενός ερυθρού, ελληνικού κρασιού σε μια τόσο υψηλού επιπέδου οινική εκδήλωση αποτελεί τεράστια επιτυχία, τόσο για την προβολή και εξέλιξη του ελληνικού οινικού πλούτου, όσο και για την προσπάθεια της οινοποιίας Μπουτάρη να συνεχίζει να προσφέρει υψηλής ποιότητας κρασιά, συμβάλλοντας δυναμικά στην καθιέρωση του ελληνικού, ποιοτικού, εμφιαλωμένου οίνου διεθνώς».

Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά που παρουσιάζεται ελληνικό, ερυθρό κρασί στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Το 2015 η οινοποιία Μπουτάρη είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του παγκόσμιου οινικού κόσμου και εκπροσωπήθηκε με το ιστορικό κρασί «Νάουσσα Μπουτάρη 2011», που είχε αποσπάσει εξίσου καταπληκτικές κριτικές και βαθμολογίες.

Το «Grande Reserve Νάουσσα Μπουτάρη» έχει ταυτιστεί με την οινοποιία Μπουτάρη, αφού είναι ένα από τα πρώτα και γνωστότερα κρασιά της, «ένα κρασί ορόσημο των δυνατοτήτων του Ξινόμαυρου».

Το Grande Reserve Νάουσσα έχει ταυτιστεί με την Οινοποιητική Μπουτάρη, αφού είναι ένα από τα πρώτα και γνωστότερα κρασιά της. Ένα αυθεντικό δείγμα ερυθρού παλαίωσης που εισήγαγε για πρώτη φορά στην αγορά την έννοια της περιορισμένης και ελεγχόμενης παραγωγής από σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων.


Ωρίμανση:
Δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια γαλλικής προέλευσης και δύο χρόνια σε φιάλες.

Δυναμικό Παλαίωσης:
12-15 χρόνια.

Χαρακτηριστικά:
Πλούσιο κρασί με βαθυκόκκινο χρώμα και κεραμιδί ανταύγειες. Τα γλυκά αρώματα αποξηραμένων φρούτων, με κυρίαρχα τη ντομάτα και το σύκο, συνδυάζονται με αυτά της παλαίωσης, όπως η κανέλλα, η βανίλια, το ξύλο και τα μπαχαρικά. Στιβαρό κρασί με σώμα που χαρακτηρίζεται από πολλές και ώριμες τανίνες, γεγονός που μαρτυρούν την πολύχρονη παλαίωση. Επίγευση που διαρκεί.

Αρμονία Γεύσεων:
Πικάντικα πιάτα με πλούσια μπαχαρικά, όπως αγριογούρουνο στη γάστρα, κατσίκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια, χοιρινό ρολό με δαμάσκηνα και ξηρούς καρπούς. Ποικιλίες πικάντικων τυριών, όπως καπνιστό Μετσοβόνε και gouda παλαιωμένο. Σερβίρεται στους 16-18 °C.

Οινοποίηση:
Παραδοσιακή ερυθρή οινοποίηση. Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε θερμοκρασία 28 – 30 °C και ο χυμός παραμένει σε επαφή με τα στέμφυλα 7 ημέρες μέχρις ότου να παραλάβουμε το επιθυμητό χρώμα. Μετά από την ολοκληρωτική ζύμωση των σακχάρων ακολουθεί η μηλογαλακτική ζύμωση.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »