Μελισσόπετρα 2014 – Κτήμα Τσέλεπου

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Ας μιλήσουμε (εγώ δηλαδή..) για τον Αλσατό γίγαντα, το Gewurztraminer (Γκεβούρτς τραμινέρ).

Θα σας φανεί παράξενο, γεννήθηκε (ευτυχώς) στους αμπελώνες της Αρκαδίας του Γιάννη Τσέλεπου. Το παράξενο ποιο είναι όμως? Είναι μια ποικιλία η οποία καλλιεργείται κυρίως στην Αλσατία και στην Γερμανία και προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αμπέλια της Μαντινείας. Αντίθετα μάλιστα θεωρώ ότι η Ελληνική έκδοση, είναι κατά πολύ καλύτερη από την Αλσατική όπου πράγματι μιλάμε για πολλά μποφόρ αρώματος και γεύσης.   Η ποικιλία Gewurztraminer είναι δυσκολοπροσάρμοστη και όσες παραλλαγές της έχω δοκιμάσει, δεν ενθουσιάστηκα. Η εξαίρεση βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων του Κτήματος Τσέλεπου, όπου  στη κυριολεξία έκαναν την ποικιλία αυτή να «απογειωθεί».

Μελισσόπετρα 2014aromas

 

 

Αυτός ο  ευωδιαστός Αλσατο-Αρκάδας έχει ανοιχτό λαμπερό κίτρινο χρώμα, με έντονο και σύνθετο αρωματικό χαρακτήρα. Θυμίζει εξωτικά φρούτα, τριαντάφυλλο, άνθη ακακίας, ροδάκινο και μέντα, σε φόντο εσπεριδοειδών.

0012

Με γνώμονα την ποιότητα, ο Γιάννης Τσέλεπος, έχει προτιμήσει την χαμηλή απόδοση ανά στρέμμα (360 κιλά ανά στρέμμα) και σε συνδυασμό με την προζυμωτική εκχύλιση για 8 ώρες που εφάρμοσε, κατάφερε να ενσωματώσει όσο το δυνατόν περισσότερα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά στο τελικό αποτέλεσμα. Προσωπικά πιστεύω ότι το πέτυχε.

 

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

1 σχόλιο

Γράψε σχόλιο

Translate »