Μονεμβασιά ή Μαλβαζιά

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Είναι λευκή ποικιλία οινοποιίας που απαντάται κυρίως στις Κυκλάδες, την Έυβοια, τη Λακωνία και σποραδικά σε άλλα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Από το όνομά της πιθανολογείται ότι προέρχεται από την περιοχή της Μονεμβασιάς, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία ως προς την προέλευσή της. Είναι μια ποικιλία ζωηρή και πολύ παραγωγική. Διαμορφώνεται κυρίως σε κυπελλοειδή σχήματα μόρφωσης (σε παλιούς αμπελώνες και στα νησιά) αλλά και σε Royat (σε νέους αμπελώνες τις ανατολικής Πελοποννήσου) και δέχεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας. Παράγει κατά μέσο όρο δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό, στον τρίτο και τέταρτο κόμβο. Σταφύλια παράγονται επίσης και από τους οφθαλμούς της βάσης των κληματίδων. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις κυριότερες ασθένειες. Τα σταφύλια της είναι μεγάλου μεγέθους, κυλινδροκωνικού σχήματος, σχετικά αραιόρραγα. Οι ράγες είναι μεσαίου μεγέθους, ωοειδούς σχήματος. Ο φλοιός έχει πρασινοκίτρινο χρωματισμό και μάλλον λεπτό πάχος και η σάρκα είναι μαλακή, άχρωμη και χυμώδης, με λεπτό χαρακτηριστικό άρωμα.
Η Μονεμβασιά είναι μία ποικιλία για την οποία πιστεύεται ότι συμμετείχε, μαζί με άλλες, στην παρασκευή του φημισμένου κατά τον Μεσαίωνα, “Μαλβαζία” οίνου. Σήμερα έχει μεγάλη οικονομική σημασία για ορισμένα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως για την Πάρο. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή επιτραπέζιων οίνων σε διάφορες περιοχές της νοτίου Ελλάδας, μόνη της ή σε συνοινοποίηση με άλλες ποικιλίες, αλλά και για την παρασκευή των οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.)

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »