Νάουσα, Πόλη του Οίνου.

Από τον VASILIOS GAVRILIS

vermioΦτάνοντας στους πρόποδες του Βερμίου, στην ιστορική Νάουσα, με τις πρώτες εικόνες το σκηνικό παραπέμπει στο κρασί και όλες οι διαδρομές μέσα ή γύρω από την πόλη το υπενθυμίζουν διαρκώς. Σε κάθε περιήγηση στις καταπράσινες πλαγιές και τους λόφους το κύριο στοιχείο που τραβάει το μάτι είναι οι καλοσχηματισμένοι γραμμικοί αμπελώνες. Αυτή η πόλη είναι κατεξοχήν οινική. Το συνυπογράφει, άλλωστε και ο χαρακτηρισμός της, ως «Πόλη οίνου και Αμπέλου», ο οποίος της δόθηκε το 1987 από  το Διεθνές Γραφείο Αμπέλου και Οίνου (OIV).

grapes-blackΗ φήμη της Νάουσας ως οινοπαραγωγικό κέντρο οφείλεται στα 6.000 στρέμματα περίπου στα οποία καλλιεργείται μια από τις 4 ελληνικές ποικιλίες-πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού, το ξινόμαυρο. Η σημαντική ερυθρή ποικιλία, για πολλούς η πιο πολλά υποσχόμενη ελληνική, έχει έντονα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, που αναγνωρίζονται από έμπειρους ουρανίσκους σε όλον τον κόσμο και μπορεί να στέκεται με αξιώσεις δίπλα σε πολλούς δύσκολους διεθνείς ανταγωνιστές. Το σίγουρο είναι ότι το “ελληνικό Nebbiolo”, όπως το χαρακτηρίζουν αρκετοί, διανύει την καλύτερη περίοδο ποιοτικής ωριμότητας και εξωστρέφειας. Οι νέοι οινοποιοί έχουν κάνει μια διαφορετική προσέγγιση, σε επίπεδο καλλιέργειας και οινοποίησης, πιο σύγχρονη και προσφιλή στον οινόφιλο του σήμερα, ενώ ταυτόχρονα και η παλιά γενιά οινοποιών φαίνεται ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα κρατάει όλα τα θετικά στοιχεία της παράδοσης. Χάρη σε αυτή την αποδοτική προσπάθεια, το ξινόμαυρο σήμερα καταφέρνει να αποκαλύψει τα χαρίσματά του και να υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερες απολαύσεις στο εγγύς μέλλον.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »