Pinot Noir (Το φημισμένο)

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Το Pinot Noir είναι μια πολύ γνωστή διεθνώς ποικιλία από την οποία παράγονται τα πασίγνωστα ομώνυμα κόκκινα κρασιά. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, αλλά πατρίδα του θεωρείται η Βουργουνδία στην Γαλλία.

Η ιστορία του έρχεται από περιγραφές του 1ου αιώνα μ.Χ., και η προέλευσή του από την Ουκρανία, από όπου και μεταφέρθηκε στην Βουργουνδία από τους αρχαίους Έλληνες. Τα σταφύλια είναι μικρά και κυλινδρικά, ευαίσθητα στο φώς και στον ήλιο, αλλά και στις διάφορες ασθένειες. Ακριβώς αυτή η ευαισθησία έχει δώσει τη δικαιολογημένη φήμη στο Pinot Noir ότι είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί. Τα κρασιά Pinot Noir εξαρτώνται πάρα πολύ από το terroir, το έδαφος δηλαδή και τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής, δίνοντας κρασιά με έντονες και σημαντικές διαφορές. Εν τούτοις, τα Pinot Noir είναι από τα δημοφιλέστερα κρασιά, με μεθυστικά αρώματα, σπουδαία γεύση και ένταση, κάνοντας την sommelier Madeline Triffon να το χαρακτηρίσει “σεξ στο ποτήρι”.

Tα κρασιά Pinot noir έχουν ελαφρύ έως μέσο σώμα με τα πιο πολύπλοκα ίσως αρώματα κόκκινων κρασιών όπως κερασιού, βατόμουρου, ώριμης ντομάτας, βιολέτας, τριαντάφυλλου, μαύρης ελιάς και πράσινου τσαγιού. Όταν ωριμάσουν στη φιάλη αποκτούν αρώματα κέδρου και πούρων. Χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή σαμπάνιας, μαζί με Chardonnay και Pinot Meunier, αλλά και άλλων αφρωδών κρασιών.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »