Ράμνιστα 2010 Κυρ-Γιάννη

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Σας καλωσορίζω σε μία από τις χαρακτηριστικότατες ποικιλίες. Η ποικιλία ξινόμαυρο, μαζί με την ποικιλία Αγιωργίτικο θεωρούνται οι ευγενέστερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες. Είναι εξαιρετικά πολύτιμη για την οινοποιία της Βόρειας Ελλάδας. Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές φιλότιμες προσπάθειες να «κατέβει» και στη νότια Ελλάδα, αλλά κατά τη γνώμη μου μέχρι σήμερα, όταν κάποιος αναφέρεται στο ξινόμαυρο, αμέσως το μυαλό του πρέπει να ταξιδέψει, βόρεια. Αυτό το μαύρο διαμάντι, είναι μία Ελληνικότατη ποικιλία που αντιπροσωπεύει επάξια την Ελλάδα μας στο εξωτερικό.

Ο λόγος για τη Ραμνιστα του 2010.  Η Νάουσα και το κτήμα Κυρ. Γιάννη συνεχίζουν με μία από τις διαχρονικά σημαντικότερες εκφράσεις αυτού του σταφυλιού.

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος αποτελεί ένα μωσαϊκό ποικίλων τύπων με μέτριες κλίσεις και πανοραμικό προσανατολισμό. Για  το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 33 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα. Για τη Ράμνιστα επιλέγονται ξινόμαυρα από τεμάχια ελαφριά αμμοπηλώδη με σχετικά χαμηλό pΗ.

Βλέποντας στο ποτήρι τη Ράμνιστα, διακρίνεις ένα βαθύ ρουμπινί χρώμα που σε προετοιμάζει για αυτό που σε περιμένει και δεν είναι τίποτε άλλο, από ένα υπέροχο – έντονο κρασί.

0035

Στη μύτη το πρώτο που σου έρχεται είναι η λιαστή ντομάτα και ακολουθούν, τα κόκκινα φρούτα η  βανίλια και ο καπνός.

ramnista2010

Στο στόμα φοβίζει με την υψηλή οξύτητα και τις τανίνες, αλλά εάν θα έχετε προνοήσει να βάλετε ένα ολόκληρο μπουτάκι αρνιού στο φούρνο με πατάτες θα δείτε ότι άδικα φοβηθήκατε. Τώρα εάν παρόλα αυτά με αυτό το μενού που σας προανέφερα συνεχίζεται να αισθάνεστε άσχημα, εεεε τι να πω τώρα, πιείτε νερό.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »