Σαββατιανό (Το “ταπεινό” και παρεξηγημένο)

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Η ποικιλία που καλλιεργείται στην μεγαλύτερη έκταση (περίπου 250.000 στρέμματα). Δεν είναι γνωστή η προέλευσή της και απουσιάζουν οι μαρτυρίες που να μας οδηγούν με ασφάλεια στην καταγωγή της αλλά μάλλον είναι ελληνικής καταγωγής. Είναι φυτευμένη κυρίως στην Αττική, την Βοιωτία και την Εύβοια, θα τη συναντήσουμε σποραδικά όμως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, γνωστή με άλλα ονόματα.
Το σταφύλι της, είναι μέτριου ως μεγάλου μεγέθους, και αποτελείται από ένα τσαμπί. Οι ρόγες επίσης μέτριου μεγέθους, είναι σφαιρικές, με φλοιό λεπτό αλλά ανθεκτικό, κιτρινόλευκες και χυμώδεις.
Ο ανθεκτικός της χαρακτήρας απέναντι στις ασθένειες, στην ξηρασία (βλ. Αττική – Μεσόγεια) και η ικανοποιητική της απόδοση (με οικονομικά κριτήρια) σε φτωχά εδάφη την βοήθησαν να επικρατήσει στις πιο πάνω περιοχές. Καλλιεργείται σε κυπελλοειδή αλλά και σε γραμμικά σχήματα. Θεωρείται η κατ’ εξοχήν ποικιλία για την παραγωγή οίνου ρετσίνας.
Όσα κρασιά προέρχονται από τα ηλιόλουστα και φτωχά εδάφη της Αττικής (κυρίως τα πεδινά του κάμπου των Μεσογείων), είναι “γεμάτα” στο στόμα, “ζεστά” από τον σχετικά υψηλό αλκοολικό τίτλο, με βαρειά αρώματα ζύμωσης, αλλά και με σχετικά γρήγορη εξέλιξη κατά την παλαίωσή τους. Αυτά που προέρχονται από τις δροσερές περιοχές της Βοιωτίας, των πλαγιών της Πεντέλης και του Κιθαιρώνα, έχουν πιο λεπτή γεύση, είναι πιο “δροσερά” (νευρικά) εξ’ αιτίας της οξύτητας που διατηρούν και του μικρότερου αλκοολικού τίτλου, σ’ αυτά τα αρώματα ζύμωσης είναι πιο λεπτά πιο φινετσάτα.
Το χρώμα στα κρασιά παρουσιάζεται κιτρινοπράσινο προς κίτρινο έντονο όσο προχωρά η παλαίωση. Αρωματικά κυριαρχούν τα φρουτώδη αρώματα μιας μεγάλης ποικιλίας, λευκό ροδάκινο, λεμόνι, ακτινίδιο, μπανάνα, πεπόνι, ώριμο βερύκοκο, φράουλα, μοσχάτο, γιαρμάς, κίτρινο ροδάκινο. Στο στόμα είναι μαλακό στην αρχή και συχνά με χαμηλή οξύτητα που σε πολλά κρασιά εκφράζει μια αδυναμία, αφού τα κάνει πλαδαρά, χωρίς νεύρο.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »