Ο Sommelier και εσείς!

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Σε αρκετούς έχει συμβεί να συναντήσουμε έναν sommelier. Καλό είναι να μάθουμε πως να συνεννοηθούμε μαζί του εύκολα και αποτελεσματικά.

sommelier-2Λίγο πολύ, όλοι έχουμε βρεθεί σε μια ανάλογη κατάσταση: Έχουμε πάει σε ένα ακριβό εστιατόριο, καταφέραμε να «αποκωδικοποιήσουμε» την βαρύγδουπη ορολογία των φαγητών, παραγγέλνουμε με την βοήθεια του σερβιτόρου και φτάνει η κρίσιμη στιγμή για να παραγγείλουμε κρασί. Έρχεται ο sommelier του εστιατορίου και μας ρωτάει τι θα θέλαμε να πιούμε και από αμηχανία απαντάμε «κάτι που να ταιριάζει με το φαγητό». Λίγα λεπτά αργότερα καταφτάνει με ένα μπουκάλι, μας σερβίρει, δοκιμάζουμε λίγο και από φόβο μη φανούμε άσχετοι, το δεχόμαστε. Στο τέλος έρχεται ο λογαριασμός και  ενδιάμεσα από το εγκεφαλικό και το καρδιακό, αναρωτιόμαστε γιατί πληρώσαμε τόσα πολλά για ένα κρασί που, ενώ μας το πρότεινε ο ειδικός και δεν μας άρεσε….

sommelierΤο βασικότερο πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι η έλλειψη γνώσεων, αλλά η δυσκολία επικοινωνίας. Μπορεί οι sommelier να είναι ετοιμόλογοι όσο αφορά τα κρασιά, αλλά εάν ο πελάτης δεν μπορεί να του εξηγήσει τι ψάχνει (περίπου) από ένα κρασί, ο sommelier δεν μπορεί να κάνει την δουλειά του. Άλλωστε ο sommelier δεν έχει την δυνατότητα να διαβάζει τις σκέψεις μας κάνοντας το μέντιουμ, οπότε όσο λιγότερο εκφραστικοί είμαστε, τόσο πιο δύσκολα θα καταλάβει κι εκείνος τι εννοούμε. Μια κουβέντα όπως «ξέρετε έχει ζέστη έξω, οπότε θέλω κάτι δροσιστικό» μπορεί να λύσει τα χέρια ενός έμπειρου sommelier. Εάν πάλι δεν είστε σίγουροι για το τι θέλετε, μπορείτε να τον κατατοπίσετε λέγοντάς του τι πίνετε γενικά στο σπίτι ή ποια ετικέτα κρασιού σας αρέσει πολύ. Για τους λάτρεις του κρασιού ένα γεύμα σε εστιατόριο είναι μια καλή αφορμή να δοκιμάσουν κάτι καινούριο, αλλά για τους περισσότερους μια οικεία γεύση αρκεί. Το πρόβλημα αρχίζει όταν ντρεπόμαστε για την ποιότητα του κρασιού που προτιμάμε στο σπίτι, με συνέπεια να δίνουμε λανθασμένη εντύπωση στο sommelier. Το καλύτερο είναι να είστε ειλικρινείς μαζί του, αφού έτσι θα μπορέσει να σας φέρει κάτι που θα σας αρέσει.

sommelier1Σημαντική παράμετρος είναι να μην ξεχνάμε ότι ο sommelier δεν είναι «αποκλειστικός» και ότι έχει να εξυπηρετήσει και πολλά άλλα τραπέζια με εξίσου «δύσκολους» πελάτες. Οπότε καλύτερα να αποφύγετε την φιγούρα με μακρόσυρτους μονόλογους για το τι σπάνια κρασιά έχετε στο κελάρι σας και πόσο τακτικά τα τιμάτε. Εκτός του ότι σπαταλάτε τον χρόνο του sommelier, η «φιγούρα» δεν θα σας βγάλει πουθενά. Αν θέλετε ένα συγκεκριμένο ακριβό κρασί, απλά ζητήστε το. Προσέξτε όμως, μην προσπαθήσετε να το παίξετε έξυπνος στη παρέα σας, θέλοντας να φέρετε σε δύσκολη θέση τον sommelier γιατί, αυτός ο άνθρωπος για να γίνει sommelier στο συγκεκριμένο εστιατόριο, έχει πάρα πολλές γνώσεις για το κρασί και εάν θέλει, έχει την δυνατότητα να γίνετε εσείς περίγελος στο τραπέζι σας.

waitress-serving-a-bottle-of-wineΤέλος, υπάρχει το δύσκολο θέμα της τιμής ενός κρασιού. Μπορεί να έχουμε βρει το ιδανικό μπουκάλι, αλλά να είναι εκτός προϋπολογισμού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και άγχος, ειδικά εάν έχουμε βγει για ραντεβού ή είμαστε με συνεργάτες. Ευτυχώς οι sommelier εκπαιδεύονται ώστε να καταλαβαίνουν από τα συμφραζόμενα, οπότε συχνά μπορεί να προτείνουν κρασιά στην ίδια γκάμα τιμών, προκειμένου να μας βοηθήσουν. Από την πλευρά μας όμως, μπορούμε να πούμε «με τρόπο» ότι θα θέλαμε κάτι οικονομικό. Όπως πάντα βέβαια, η ειλικρίνεια είναι η πιο καλή πολιτική, αφού σε εστιατόρια με σοβαρές κάβες θα βρούμε ποιοτικά κρασιά για όλες τις τσέπες.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »