Chianti wine: Το καμάρι της Τοσκάνης.

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Για ποιο λόγο έχουν γραφτεί τόσα πολλά άρθρα για το περίφημο κρασί από το Chianti από οποιοδήποτε άλλο στην ιστορία του κρασιού της Ιταλίας? Θα προσπαθήσω με λίγα λόγια να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση.

Το Chianti είναι ένα κόκκινο blend (μίγμα), είναι το πιο αναγνωρίσιμο κρασί εντός αλλά και εκτός των συνόρων της Ιταλίας. Είναι τόσο σημαντικό στην ιταλική κουζίνα όπως και ελαιόλαδο. Είναι πικάντικο, διακριτικά ξινό, με αρώματα βότανων και ένας ιταλός θα σου πει ότι ταιριάζει απόλυτα δίπλα σε ένα πιάτο με φέτες προσούτο ή ζυμαρικά al Pomodoro.

Τι είναι το κρασί Chianti?

  • Περιγραφή: Το κρασί Chianti είναι ένα κόκκινο κρασί από την Τοσκάνη το οποίο παρασκευάζεται από την ποικιλία σταφυλιών Sangiovese.
  • Αρώματα: Λουλουδιών-φρούτων και μπαχαρικών-συχνά πίσσας, διαθέτοντας και χαρακτηριστική οξύτητα.

Το Chianti είναι Sangiovese
Το Sangiovese κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του 438px-Fiasco_di_chianti_monteriggioniμίγματος Chianti και είναι ένα λεπτόδερμο σταφύλι και κάνει ημιδιαφανή κρασιά. Στο ποτήρι το Sangiovese εμφανίζεται με ένα ρουμπινί χρώμα με φωτεινές λάμψεις και σκούρα πορτοκαλί απόχρωση η οποία λόγω αυτού του χρώματος μπορούμε να το συνδέσουμε με κρασιά παλαίωσης. Εκτός από Sangiovese, τα κρασιά Chianti μπορεί να περιέχουν οινοποιήσιμα σταφύλια όπως Canaiolo, Colorino, Cabernet Sauvignon και Merlot. Παλαιότερα στο Chianti επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσουν λευκά σταφύλια πράγμα το οποίο δεν γίνεται πλέον.

Για να καταλάβετε καλύτερα τη γεύση και τα αρώματα ενός κρασιού Chianti, φανταστείτε ότι , μπαίνετε σε ένα μανάβικο που στην είσοδο υπάρχει ένα μεγάλο μπολ με βύσσινα, συνεχίζεται προς το εσωτερικό του μαγαζιού και περνάτε κάτω από φρέσκια ρίγανη η οποία κρέμεται από το ταβάνι, δεξιά ή αριστερά (όπου θέλετε) πάνω σε ένα πάγκο, υπάρχει ένα τεμαχισμένο σαλάμι αέρος το οποίο έχει ξεχαστεί. Στο πάτωμα έχει σπάσει ένα ξύδι βαλσάμικο. Για να ολοκληρώσω την περιγραφή, εκείνη τη στιγμή μπαίνει ένας παππούς ο οποίος καπνίζει την πίπα του, κρατώντας ένα αχνιστό espresso. Εγώ έτσι αισθάνομαι όταν πίνω αυτό το υπέροχο κρασί, το οποίο είναι κάπως τραχύ στον ουρανίσκο αλλά δεν αγχώνομαι, έτσι είναι το Sangiovese.

Χάρτης κρασιών της Τοσκάνης

Tuscany-Wine-Map-by-Wine-Folly

Το Chianti Classico με μια ματιά
Το Classico ήταν η πρώτη από τις υποπεριοχές του Chianti που διεκδίκησαν και απέκτησαν την ένδειξη D.O.C.G. (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Η έκταση των αμπελώνων του φτάνει τα 7.100 εκτάρια. 
chianti-base-to-explore-tuscany
 
Τα εδάφη των αμπελώνων εμφανίζουν ποικιλία τύπων και δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της γεωλογίας και της γεύσης του κρασιού. Ορισμένοι από τους περισσότερο γνωστούς τύπους εδάφους είναι οι:
Galestro: εύθραυστο, με διαδοχικά ασβεστολιθικά και αμμώδη στρώματα
Macigno: αμμώδες
Alberese: συμπαγές, συνδυασμός αργιλώδους και ασβεστολιθικού
 
Το υψόμετρο των αμπελώνων ποικίλει από 250 έως τα 600 μέτρα και το κλίμα είναι ηπειρωτικό με κρύους χειμώνες και θερμά καλοκαίρια. Η θερμοκρασία το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει στους 35°C ακόμη και τους 40°C. Οι βροχοπτώσεις κυμαίνονται σε 700-800 mm ετησίως, με μεγαλύτερη συχνότητα στους φθινοπωρινούς και τους ανοιξιάτικους μήνες. Προσφάτως και εκεί ο καιρός έχει αποδειχτεί αρκετά απρόβλεπτος, με τις ημερομηνίες του τρύγου να μετακινούνται όλο και νωρίτερα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της ωρίμανσης.
 
Το κλειδί όμως του Chianti είναι το Sangiovese, η ερυθρή ποικιλία στην οποία βασίζεται το κρασί τους.

Hot_pizzaΕπειδή το Chianti έχει αλμυρές γεύσεις σε συνδυασμό με υψηλή οξύτητα και έντονες τανίνες χρειάζεται πλούσια λιπαρά πιάτα καθώς και σάλτσες ντομάτας (πίτσα!). Είναι ιδανικό με πιάτα που χρησιμοποιούν αρκετό ελαιόλαδο ή ένα πλούσιο κομμάτι κρέατος, όπως το Bistecca alla Fiorentina

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »