Tokaji (Κρασί των Βασιλέων, Βασιλιάς των Κρασιών) Λουδοβίκος ο 15ος

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ιστορία των σπουδαίων κρασιών (fine wines) και για το Tokaji ο πιο γνωστός είναι το “Vinum Regum, Rex Vinorum” (Κρασί των Βασιλέων, Βασιλιάς των Κρασιών) που αναφώνησε ο Λουδοβίκος ο 15ος όταν πρωτοδοκίμασε το κρασί.

th2008n

Η πρώτη απόδειξη των γλυκών (Aszu) Tokaji εντοπίζεται σε ένα έγγραφο του 1571 που λέει την ιστορία 40 βαρελιών Aszu που αφήνονται ως κληρονομιά στον μεγάλο γιο μιας οικογένειας. Από την άλλη σε ένα τόσο μοναδικό μέρος, η πραγματική γραμμή του πότε παράχθηκε για πρώτη φορά, είναι δύσκολο να χαραχθεί. Σύμφωνα με τον Istvan Turoczi που είναι ο γενικός διευθυντής του Royal Tokaji, η πρώτη συνταγή φέρεται να προέρχεται από τον 17ο αιώνα ενώ ο έλεγχος της παραγωγής άλλαζε συχνά χέρια. Μέχρι τον 17ο αιώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Πολωνών, στη συνέχεια ανέλαβαν οι Έλληνες έμποροι μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα πριν καταλήξει στα χέρια των Εβραίων μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Oraniensteiner-noble-rot-botrytis-grapes

Μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, μεγάλες εκτάσεις ιδιωτικοποιήθηκαν περνώντας στον έλεγχο ξένων επενδυτών, κάτι που δεν επιτρέπεται πλέον καθότι ένα μεγάλο μέρος της χώρας ουσιαστικά ξεπουλήθηκε. Ας τα βλέπουμε και εμείς αυτά γιατί μπορεί να μην είναι και τόσο μακρυά. Μεταξύ των πιο σημαντικών ονομάτων βρίσκουμε την AXA(Disznoko), Vega Sicilia(Oremus) και Hetzolo(Cos d’Estournel) ενώ το Royal Tokaji ανήκει σε έναν όμιλο κυρίως Βρεττανών επενδυτών.

tumblr_nmdtqcXosz1us7byfo1_1280

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των επενδύσεων ήταν μία εκτόξευση της ποιότητας μέσω εκτεταμένων νέων φυτεύσεων που αύξησαν την πυκνότητα των πρέμνων και τροποποίησαν το σύστημα υποστήριξης σε μετρίου ύψους κορδόνι(cordon) μαζί με την πραγματοποίηση κλωνικής έρευνας για το Furmint. Περιττό να πούμε για τον εκσυγχρονισμό που έλαβε χώρα στο οινοποιείο όπως και για την δυνατότητα επένδυσης στην αγορά νέων δρύινων βαρελιών.

maxresdefault

Σε κάθε περίπτωση τα δύο πρόσωπα στα οποία αποδίδεται η αναγέννηση των κρασιών του Tokaj μετά την ποιοτική κατηφόρα των προηγούμενων δεκαετιών, είναι πιστεύω σχεδόν ομόφωνα ο συνιδρυτής του Royal Tokaji Hugh Johnson και ο ”Πάπας” της περιοχής Istvan Szepsy.

1tokaji-cellar-1432663367

Η φήμη των Tokaji βασίζεται στα γλυκά κρασιά που παραδοσικά παράγονται από σταφύλια προσβεβλημένα με ”ευγενή σήψη” μετρούμενα σε Puttonyos(1 putt=25 κιλά Aszu σταφυλιών) που ζυμώνονται μαζί με έναν οίνο βάσης ή και απλό μούστο. Το κρασί στη συνέχεια ωριμάζει για τρία χρόνια μίνιμουμ σε βαρέλια των 136 λίτρων που ονομάζονται Gonci. Παρά ταύτα η νέα μόδα είναι των ξηρών και όψιμου τρύγου κρασιών που συνδυάζουν εξαιρετική ποιότητα με πολύ φιλική τιμή.

2000px-Wine_regions_Hungary.svg

Το Tokaji είναι πραγματικά ένα μυθικό κρασί χωρίς ίχνος καμμίας υπερβολής συνδυάζοντας συμπύκνωση, ισορροπία αλλά και αριστοκρατικότητα. Με αλκοόλ που συνήθως κυμαίνεται κάτω από 11% ταιριάζει σε πολλές περιστάσεις: από απεριτίφ μέχρι κρασί περισσυλογής(meditation wine) στην περίπτωση του Essencia. Θα ήταν δύσκολο να βρεις φίλο του κρασιού που να διαφωνήσει με την άποψη του Hugh Johnson ότι το ”Tokaji είναι ένα κρασί που θα έκανε και τους αγγέλους να τραγουδούν δυνατά και δοξαστικά”.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »