Πόσο επικίνδυνο είναι το χύμα Τσίπουρο – Ρακί;

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Συχνά ακούμε και διαβάζουμε για τους κινδύνους που υπάρχουν από την κατανάλωση του χύμα αποστάγματος. Σύμφωνα με τους ποτοποιούς το μεγαλύτερο μέρος του αποστάγματος παράγεται και διακινείται ως χύμα. Να σημειωθεί ότι η διάθεση του δεν είναι παράνομη αφού ο νομός το επιτρέπει στους λεγόμενους διήμερους αποσταγματοποιους. Ως διήμεροι αποσταγματοποιοί, σύμφωνα πάντα με τον νόμο, εννοούνται οι αμπελουργοί που διαθέτουν άμβυκα (καζάνι) μέχρι 130 λίτρα.

tsipouroΤο τσίπουρο – ρακί ήταν πάντοτε μια αγροτική μεταποίηση που απαιτούσε μεγάλο χειρωνακτικό έργο για να παραχθεί, εξ ου και για πολλά χρόνια παρέμεινε μία αγροτική απασχόληση χωρίς μεγάλο βιομηχανικό ενδιαφέρον. Αυτό δημιούργησε ισχυρές ρίζες, που σήμερα η πολιτεία, με σκοπό να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, δυσκολεύεται να ξεριζώσει. 

Το χύμα αποστάγμα κάνει κακό αλλά δεν σκοτώνει φανερά. Τα βαρέα μέταλλα όπως κασσίτερος, μόλυβδος ή χαλκός που περιέχονται σε ορισμένα «χύμα» αποστάγματα αντιστοιχούν σε ποσότητες που είναι ικανές να προκαλέσουν βλάβες. Βέβαια είναι κάπως δύσκολο για εσάς να ελέγξετε τα τοιχώματα του αμβυκα από τον όποιο προήλθε το τσίπουρο σας. Επίσης η μεταφορά του χύμα αποστάγματος σε πλαστικά δοχεία, για λογούς ευκολίας, το εμπλουτίζει με καρκινογόνες ουσίες (κυρίως φθαλικές ενώσεις).  Έχουμε επίσης και τα φυτοφάρμακα (αυτό ισχύει και για τα εμφιαλωμένα) τα οποία όμως (δυστυχώς) σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε από την διατροφική αλυσίδα. Τέλος, υπάρχει και η  περιεκτικότητα σε μεθανόλη η οποία είναι ανεξέλεγκτη και ο βαθμός της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει εξαρτάται από την ποσότητα που θα καταναλώσετε.

Μετά από όλα αυτά η συμβουλή μου είναι: Εάν πίνετε χύμα τσίπουρο – ρακί καλό είναι να μην προέρχεται μόνιμα tsipouro_kazaniαπό τον ίδιο παραγωγό. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επιβαρυνθείτε συσσωρευτικά με τις ίδιες βλαπτικές ουσίες. Λίγο μέταλλο και μεθανόλη από το ένα και λίγα φθαλικά από ένα άλλο θα σας βλάψουν λιγότερο. Προτιμήστε, το εμφιαλωμένο απόσταγμα που παράγεται κάτω από πιο ελεγμένες συνθήκες, σε καζάνια από καθαρό χαλκό ή ακόμη καλύτερα σε ανοξείδωτα καζάνια και υπάρχει έλεγχος για την περιεκτικότητα σε μεθανόλη ώστε να είναι κάτω από τα όρια που προβλέπει ο νομός. Σίγουρα θα συνεχίσετε να βλέπετε για πολλά χρόνια ακόμη χύμα αποστάγματα.

 

Ο νόμος για τα αποστάγματα εδώ

Η ευχή μου: Ευτυχώς που ο πεθερός μου δεν έχει καλή σχέση με το internet ωστε να διαβάσει τα παραπάνω γιατί θα είχα σοβαρό πρόβλημα. Οφουου!!!!

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »