Unfiltered 2012 – Κτήμα Παπαργυρίου

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Ένας από τους λόγους που αποφάσισα να φτιάξω αυτό το blog  ήταν, είναι και θα είναι η γευστική παρουσίαση κρασιών από μικρούς παραγωγούς  με μεγάλο μεράκι. Όχι βέβαια ότι οι μεγάλοι οινοποιοί της Ελλάδας δεν έχουν μεράκι αλλά διαφορετικά εμφανίζεται στα ράφια μια ετικέτα ενός μεγάλου κτήματος και διαφορετικά ενός μικρού παραγωγού. Η Ελλάδα αποτελεί πατρίδα για κάποια από τα πλέον ενδιαφέροντα κρασιά σε παγκόσμιο επίπεδο, φτιαγμένα από αυτόχθονες κυρίως ποικιλίες και οινοποιούς παθιασμένους με τη δουλειά τους. Κατά τη γνώμη μου μεγάλο ρόλο παίζουν οι καβίστες οι οποίοι προτιμούν την ποσότητα παρά την ποιότητα. Στη Γαλλία οι κατά τόπους καβιστες ψάχνουν και δοκιμάζουν και δεν περιμένουν τους πωλητές. Τέλος πάντων αυτό είναι ένα άλλο θέμα και θα ασχοληθώ στο μέλλον.

Ένα κρασί το οποίο δοκίμασα και ξαφνιάστηκα ευχάριστα, ήταν το Unfiltered 2012 του κτήματος Παπαργυρίου. Στη πρώτη επαφή με το μπουκάλι θα δείτε την λέξη Unfiltered, που σημαίνει αφιλτράριστο. Μην αγχώνεστε και μην φοβάστε, απλά ο παραγωγός αποφάσισε να μην φιλτράρει το κρασί θέλοντας να ενσωματώσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αρώματα και τις γεύσεις των δύο ποικιλιών, του Sauvignon Blanc και του Ασύρτικου.

Unfiltered_aromata

Σερβίροντας στο ποτήρι αυτό το πειραματικό μίγμα (όπως το ονομάζει ο κος Παπαργυρίου) αρωματικά και γευστικά αρχίζουν να βγαίνουν, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, μαρμελάδα ροδάκινο και λευκό πιπέρι. Επειδή ωρίμασε για σχετικά λίγο χρονικό διάστημα σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια υπάρχει και μια νότα βανίλιας.

0011

Τώρα από πλευράς φαγητού που θα ταίριαζε με αυτό το καταπληκτικό μίγμα, θα ακολουθούσα τη συμβουλή του παραγωγού με κρέας στη σχάρα, αλλά και με κοτόπουλο και κίτρινα τυριά.

Μου άρεσε πάρα πολύ και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που το απόλαυσε λόγω της πολύ περιορισμένης παραγωγής.

Μην χάσετε το επόμενο Unfiltered του κτήματος Παπαργυρίου.

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »