Φυσικώς γλυκείς ή γλυκείς φυσικοί?

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Έτυχε να βρεθείτε Αύγουστο μήνα στη Σάμο, την Κρήτη, στη Σαντορίνη, τη Ζάκυνθο ή ακόμη και στη βόρεια Πελοπόννησο;

Έχετε προσέξει μέσα στους αμπελώνες ή στις ταράτσες των σπιτιών, σταφύλια ξαπλωμένα σε ψάθινα στρώματα ή απλωμένα σε σύρματα, να στεγνώνουν στον ήλιο;

Για να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες γλυκών κρασιών.

Οίνοι Φυσικώς γλυκείς (Vins Naturellement Doux)

Όταν βλέπετε όλα τα παραπάνω που προανέφερα σημαίνει ότι τα σταφύλια ετοιμάζονται για να φτιαχτούν γλυκά κρασιά. Με το λιάσιμο οι ρόγες ζαρώνουν, ένα μέρος του χυμού τους εξατμίζεται και ο υπόλοιπος που μένει, είναι εμπλουτισμένος σε σάκχαρα. Αυτά τα λιαστά σταφύλια πηγαίνουν στη συνέχεια στα οινοποιεία, πιέζονται, μπαίνουν στα βαρέλια και αρχίζουν να ζυμώνουν, όπως σε κάθε άλλη οινοποίηση. Εδώ όμως, όταν κάποια στιγμή η αλκοολική ζύμωση σταματήσει, το κρασί θα συνεχίζει να έχει γλυκιά γεύση διότι θα έχουν παραμείνουν αζύμωτα σάκχαρα. Έτσι φτιάχνονται τα λιαστά κρασιά της Σάμου που τα λένε νέκταρ, το Vinsanto της Σαντορίνης, η κουμανταρία της Κύπρου, το vino santo της Τοσκάνης. Όλα αυτά τα κρασιά ονομάζονται «Οίνοι Φυσικώς γλυκείς» (Vins Naturellement Doux) γιατί σ΄αυτά, το σταμάτημα της αλκοολικής ζύμωσης γίνεται με φυσικό τρόπο.

Οίνοι γλυκείς φυσικοί (Vins Doux Naturels)

Η πλειονότητα όμως των γλυκών κρασιών είναι «Οίνοι γλυκείς φυσικοί» (Vins Doux Naturels), είναι αυτά τα κρασιά δηλαδή στα οποία η ζύμωση διακόπτεται προσθέτοντας αλκοόλη. Τέτοια είναι τα περίφημα ελληνικά vins de liqueur όπως το Σάμος, το Μοσχάτο Λήμνου και η Μαυροδάφνη Πατρών, η ιταλική Marsala, τα ισπανικά Sherry (Jerez), τα πορτογαλικά Porto.

36

img_2011_09_11_2152

460

liasimo aygoustiati

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »