Η κοιλάδα της Vipana – Slovenia (Εντυπώσεις)

Από τον VASILIOS GAVRILIS

Η κοιλάδα της Vipana είναι μια κοιλάδα με αρκετή ηλιοφάνεια, τρομακτικούς ανέμους που φτάνουν και τα 220 χιλ/ώρα. Είναι μια περιοχή που έχει, πολύ κρασί….. μα πάρα πολύ κρασί!

vipana3

Αυτή η όμορφη γωνιά της νοτιοδυτικής Σλοβενίας είναι μια εξαιρετικά οινοποικιλιακή γεωγραφική περιοχή με ένα κλίμα που είναι ένα μίγμα ήπιου μεσογειακού με αλπικές θερμοκρασίες, βοηθώντας να υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες ποικιλίες οινοστάφυλων.

vipana5

Η Αμπελουργία στη Vipava είναι η κύρια γεωργική δραστηριότητα με τα αμπέλια να καλύπτουν πάνω από 3.000 στρέμματα της συνολικής έκτασης. Τα μικρά οικογενειακού τύπου οινοποιεία, διαθέτουν αμπέλια κυρίως στις υψηλότερες περιοχές και παράγουν αρκετές λευκές και ερυθρές ποικιλίες.

vipana2

si)136Η οινοποίηση στη Vipava άρχισε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια από τους Ρωμαίους και θεωρείται ένας τρόπος ζωής. Το 1689 ο Σλοβενικής καταγωγής συγγραφέας και ιστορικός, Janez Vajkard Valvasor με σκοπό να προωθήσει τα κρασιά της περιοχής, δημοσίευσε ένα βιβλίο “The Glory of the Duchy of Carniola” και ισχυρίστηκε ότι η κοιλάδα Vipava παράγει περισσότερο κρασί αντί ψωμί! Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο ιστορικός θυρεός της Vipava, αποτυπώνει ένα αμπέλι!

vipana4

Όλοι οι οινοποιοί έχουν καταλάβει ότι η ποιότητα είναι το κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα και ψάχνουν συνέχεια νέες τεχνικές για την παραγωγή των κρασιών τους. Στη Σλοβενία παράγονται σημαντικές ποσότητες κρασιών, οι οποίες καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια αγορά με τις περισσότερες γνωστές λευκές ποικιλίες συμπεριλαμβανομένων των, Rebula, Sauvignon, Malvazija, Laški Rizling και τις κόκκινες, όπως Merlot, Barbera, Cabernet Sauvignon and Modri Pinot. Ωστόσο, αυτό που κάνει τη περιοχή ιδιαίτερη, είναι οι αυτόχθονες ποικιλίες της όπως οι λευκές Zelen και Pinela. Υπάρχει ακόμα η ημιερυθρή Klarnica και η Pikolit από την οποία φτιάχνεται ημίγλυκο κρασί με έντονο άρωμα ροδάκινο.

vipana6

Τα κρασιά τους πωλούνται στα πολυκαταστήματα τροφίμων, σημεία εξειδικευμένης πώλησης (κάβες) σε μεγάλη ποικιλία τιμών (από πολύ χαμηλές – περίπου 2,5 – 3 ευρώ η φιάλη – έως και πολύ υψηλές). Πολύ μικρές ποσότητες κρασιών εισάγονται και από τη χώρα μας, ελάχιστα δε εξ αυτών είναι τοποθετημένα στα ράφια των πολυκαταστημάτων όπως τα κονιάκ ΜΕΤΑΧΑ και φυσικά ούζο.

vipana

Λίγο έξω από τη Vipana στο χωριό Vrhpolje με υποδέχτηκε ο απίστευτα ευγενικός Petrov με τη γυναίκα του και τα δυό σκυλιά τους (σαν λιοντάρια ήταν…).

slika_02

Μετά τις πρώτες συστάσεις κατευθυνθήκαμε στο οικογενειακό τους οινοποιείο Tomažič farm για να δοκιμάσουμε τα κρασιά τους. Σε ένα μικρό αλλά υπέροχο χώρο βρίσκονται οι δεξαμενές ζύμωσης, τα βαρέλια ωρίμανσης και ο χώρος δοκιμής. Ξεκινήσαμε να δοκιμάζουμε όλα τα κρασιά (9 τον αριθμό).

vipana-tomatic2

Με λίγα λόγια, όλα τα κρασιά μου φάνηκαν λίγο άτονα και εξαιρετικά αδύναμα παρόλο που στη Σλοβενία, συνηθίζουν να κρατούν για αρκετό καιρό τη φλούδα των σταφυλιών μέσα στις δεξαμενές. Τώρα θα μου πείτε αφού τους αρέσει έτσι, εσύ τι πρόβλημα έχεις. Όντως για να μπορέσεις να κρίνεις ένα κρασί άλλης χώρας, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου, το κλίμα, τις διατροφικές συνήθειες, το χρονικό διάστημα που συνήθως πίνουν το κρασί τους, τη ποσότητα που συνήθως πίνουν και στη συνέχεια να κρίνεις εάν σου αρέσει ή όχι.

vipana-tomatic

vipana-tomatic3

Το σίγουρο είναι ότι μετά από τη δοκιμή του 4ου ποτηριού, συμφωνούσαμε σε όλα τον Petrov με αποτέλεσμα να αποκτήσω έναν ακόμα φίλο στη Σλοβενία.

pictures_wine_road_2_2014_Kmetija_TomaĹľiÄŤ_529135

vipana-tomatic4

www.kmetija-tomazic.com/

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω για αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Η Σλοβενία είναι μια χώρα 2.000.000 ανθρώπων. Σχετικά λίγος πληθυσμός σε σχέση με την Ελλάδα.

 0008eea4-635

vipava-slovenia-12

Αυτοί οι άνθρωποι όμως έχουν καταφέρει σε κάθε δήμο τους να υπάρχει ένα γραφείο το οποίο είναι υπεύθυνο για την παρουσίαση όλων των ετικετών κρασιών – οινοποιείων που υπάρχουν σε κάθε δήμο έτσι ώστε, ο επισκέπτης να έχει την δυνατότητα να δοκιμάζει τα κρασιά της περιοχής, μέσα στο δημαρχείο και να προωθεί τους παραγωγούς – οινοποιούς της περιοχής του.
Είπατε τίποτα?

Εμείς ας φάμε τη θάλασσα μας και τον ήλιο μας!!!

Φωτογραφίες: http://www.photoinphoto.com/ από τον VASILIO GAVRILI

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »