Τι είναι η Botilia?

Από τον VASILIOS GAVRILIS

FranceBannerΌπου και να πάτε στη Γαλλία θα ακούσετε μια ιστορία για το κρασί. Από το Βορρά μέχρι το Μεσογειακό Νότο και από τα ορεινά ανατολικά σύνορα μέχρι τις παραλίες του Ατλαντικού, είναι αδύνατον να μην συναντήσετε έναν αμπελώνα. Οι απόγονοι των Γαλατών είναι που ανήγαγαν τη παραγωγή κρασιού σε επιστήμη. Αυτοί που έμαθαν στον υπόλοιπο κόσμο, ότι το κρασί δεν είναι απλά ένα ακόμα φυτικό προϊόν αλλά είναι ένας ζωντανός οργανισμός που απαιτεί την αμέριστη προσοχή του παραγωγού, από την αρχή που θα φυτευτεί το σταφύλι μέχρι να βγει το πώμα της φιάλης στο τραπέζι του καταναλωτή.

mainΗ ιστορία της σύγχρονης ελληνικής οινοπαραγωγής και η ανάπτυξη του εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα ξεκινά τα πενήντα τελευταία χρόνια, τη δεκαετία του 1960. Τότε αρχίζουν να γίνονται και οι πρώτες σοβαρές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό με αποτέλεσμα τη θεαματική βελτίωση των ελληνικών κρασιών σε ότι αφορούσε την τεχνολογία. Παράλληλα, γίνεται και μερική ανασύσταση αμπελώνων με φύτευση εκλεκτών ποιοτικά ποικιλιών οιναμπέλου βάσει αξιολογήσεων που πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Οίνου, ενώ ήδη από την πρώτη δεκαετία θεσμοθετούνται οι περιοχές για την παραγωγή οίνων Ονομασίας Προελεύσεως από το Υπουργείο Γεωργίας.
Σημαντικότατο ρόλο έπαιξε φυσικά και ο ανθρώπινος παράγοντας, οι Έλληνες οινολόγοι που μετέφεραν τις επιστημονικές τους γνώσεις στην παραγωγή αλλά και οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί οι οποίοι ευαισθητοποιούνταν απέναντι στις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονταν. Το γεγονός ότι η ανάκαμψη συντελέσθηκε μέσα σε τόσο λίγα χρόνια δείχνει όλο το δυναμισμό του αμπελοοινικού τομέα ως κλάδου της γεωργικής οικονομίας.
Υπάρχουν αρκετά σημεία στην Ελληνική επικράτεια, όπου εκεί μπορείτε να βρείτε το αγαπημένο σας κρασί ανάμεσα σε εκατοντάδες ετικέτες. Ένα «λαμπρό παράδειγμα» είναι γνωστό μεγάλο super market (2 γράμματα της Ελληνικής αλφαβήτου) το οποίο κατά τη γνώμη μου, έχει καπελώσει πολλές κάβες με τη ποικιλία που έχει. Είναι όμως αυτό ικανό να βρείτε μέσα στο super market αξιοκρατικά, το κρασί που θα σας αρέσει και να είναι ελληνικό? Όχι!! Γιατί το προαναφερθέν super market είναι μια πολυεθνική που πάνω απ’ όλα, αναζητεί το κέρδος και τίποτα παραπάνω.

Στη καθημερινή μου αναζήτηση στο internet, «έπεσα» πάνω σε μια ηλεκτρονική κάβα που μου έκανε τρομερή εντύπωση. ΟΟΟOOΟχι δεν είναι η μεγάλη ποικιλία που έχει! Είναι η επιλεγμένη ποικιλία που έχει σε ετικέτες από Έλληνες παραγωγούς που πιστέψτε με, είναι άγνωστοι στον πολύ κόσμο.

Η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας botilia.gr, έρχεται για να αποκαλύψει τα μυστικά του ποιοτικού κρασιού και να προτείνει γευστικούς συνδυασμούς, αλλά και ενδιαφέρουσες συνταγές στους οινόφιλους. Φέρνει σε απευθείας επαφή οινοπαραγωγούς με καταναλωτές, διαθέτοντας τα καλύτερα κρασιά μικρών Ελλήνων παραγωγών σε τιμές οινοπαραγωγού.

Μέσω της botilia.gr, το οινόφιλο κοινό μπορεί να αγοράσει συλλεκτικά ελληνικά κρασιά που μέχρι πρότινος ήταν δύσκολο να τα βρει ή πιθανόν τού ήταν εντελώς άγνωστα. Ο καταναλωτής μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα, και να επιλέξει το κρασί που επιθυμεί μέσα από σπάνιες ετικέτες, που συνοδεύονται από αναλυτική περιγραφή για τα αρώματα και τις γεύσεις τους, τις ποικιλίες και τον παραγωγό τους, ακόμη και τους συνδυασμούς τους με φαγητό και με συνταγές που θα τα αναδείξουν.

Μερικά παραδείγματα:

  • Σαν τα Μάραθα 2014 – Οινοποιείο Σύρου
  • Άκρα Μινώα 2015 – Οινοποιητική Μονεμβασιάς
  • Νυμφαίος 2011 – Οινοποιείο Διγενάκη 

και αρκετά άλλα “διαμάντια” τα οποία ανυπομονώ να τα δοκιμάσω. Από πλευράς τιμών τώρα, είναι πάρα πολύ ικανοποιητικές.

Μπορείτε να βρείτε το Botilia στο internet στο http://www.botilia.gr

Εάν είστε λάτρης του Ελληνικού κρασιού, το botilia θα σας αποζημιώσει

Καλά κρασιά.

Κάνε Εγγραφή για τις πιο φρέσκες εβδομαδιαίες ιστορίες κρασιού!

Γράψε σχόλιο

Translate »